Osijek dostojanstveno obilježio 5. prosinca, Dan obrane grada

Objavljeno: 05.12.2019

Hrvatski branitelji, obitelji poginulih dragovoljaca, okupljeni građani i izaslanstva – Ministarstva hrvatskih branitelja, Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, Hrvatske vojske, Policijske uprave osječko-baranjske te Koordinacije udruga i stradalnika iz Domovinskog rata – odali su počast paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća uz spomen-obilježje hrvatskim dragovoljcima, poginulim pripadnicima 106. brigade Hrvatske vojske u šumi Rosinjača 5. prosinca 1991. godine.

-Četvrtak 5. prosinca 1991. bio je hladan i tmuran dan. Pošli smo na smjenu našim prijateljima u šumu Rosinjaču pored Tenje, a s druge strane je bio Antunovac. Došli smo prije nego inače, tako da su se dečki koji su bili cijelu noć povukli, a mi smo ostali. Nevjerojatna je bila ta količina mržnje kojom su nas zasuli projektilima, tenkovima, minobacačima, dum-dum metcima, rasprskavajućim strjeljivom… Sve je gorjelo, spojilo se nebo i zemlja. Pucali smo, pucali – pucali i gledali jedni u druge – ali kada ti ponestane strjeljiva, preostaje ti samo da se povučeš. – svjedoči Zdenko Žižanović, pripadnik 106. brigade Hrvatske vojske.

Predsjednik Gradskoga vijeća dr. sc. Željko Požega, prvi potpredsjednik Gradskoga vijeća Drago Šerić i predsjednik Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge Darko Nađ, odali su počast preminulim braniteljima paljenjem svijeća uime Grada Osijeka – u znak neizbrisivog sjećanja na poginule pripadnike osječke 106. brigade Hrvatske vojske u šumi Rosinjača 1991.

-Hrvatski branitelji na cijeloj crti obrane Osijeka odlučili su da se ne će povlačiti i uspjeli su obraniti svoj grad. Zbog toga smo smatrali, da trebamo imati Dan obrane grada Osijeka: Gradsko vijeće nam je izišlo ususret i 5. XII. je proglašen Danom obrane Osijeka. Ponosni smo na svoju braću po oružju i na sve naše prijatelje koji su dali svoje živote za obranu Nepokorenog Grada i cijelu Hrvatsku. – kazao je Darko Nađ.

Vitezovi s Rosinjače krenuli su iz zgrade u Hebrangovoj ulici u svoj posljednji boj, gdje su žrtvovali najdragocjenije što su imali za Nepokoreni Grad i slobodnu hrvatsku državu. Tijekom velikosrpskog napada poginuli su hrvatski dragovoljci čija imena nikada ne smijemo zaboraviti: Salko Ahmić, Ivica Babaja, Pavao Begonja, Stjepan Ezer, Damir Farago, Berislav Genčić, Zoran Gnjatović, Ivan Hap, Zoran Kišasondi, Siniša Knežević, Mladen Milanković, Davor Milas, Matija Olujić, Ivan Sekanić, Goran Stjepanović i Mihajlo Pelegrin. S nama su! U našem sjećanju i u našoj vječnoj zahvalnosti.

-Teško je opisati kako se danas osjećamo mi iz Udruge obitelji i Udruge roditelja poginulih branitelja u cijeloj Hrvatskoj, poglavito roditelji i obitelji naših s Rosinjače. Svaka čast dragovoljcima koji ova događanja obilježavaju jučer i danas i sutra. Hvala što se sjećaju svojih prijatelja, poginulih hrvatskih branitelja. Obilježavat ćemo i obnavljati sjećanje na njih sve dok budemo živi. – rekao je Oto Farkaš, predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Osječko – baranjske županije.

Podsjetimo, Program obilježavanja Dana obrane grada Osijeka započeo je 4. prosinca kod Kapelice Kraljice Mira – polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za sve žrtve velikosrpskog etnocida.

Skip to content