Osijek domaćin simpozija ,,Pokaži srce”

Objavljeno: 12.10.2023

Uoči kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo, koju hrvatska nogometna reprezentacija igra protiv Turske u Osijeku, u četvrtak je na osječkom Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo, održan Simpozij ,,Pokaži srce”.

Vodeći hrvatski stručnjaci predstavili su najnovija dostignuća u sportskoj medicini te govorili o temama neophodnim za zdravstvenu skrb sportaša, poput prevencije i dijagnostike sportskih ozljeda, iznenadne srčane smrti, personaliziranoj prehrani, te metodama oporavka u modernom nogometu, ali i o zloupotrebi anabolika.

Sudionike Simpozija u ime Grada Osijeka pozdravila je zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković, koja je izrazila zadovoljstvo što se ovaj događaj na dan utakmice odvija u Osijeku.
U okviru sportsko-zdravstvene platforme Pokaži srce, na dan nogometne utakmice, a u sklopu službene Fan zone ispred novog osječkog stadiona, posjetitelji će od 12 do 20 sati imati priliku besplatno obaviti medicinske pretrage važne za zdravlje i zdravo bavljenje sportom.

One uključuju klinički pregled liječnika s auskultacijom uz mjerenje tlaka i pulsa, uz osobnu i obiteljsku anamnezu, pregled glave, vrata, trupa i ekstremiteta, fizikalni pregled pluća srca i trbušnih organa, kompletna antropometrijska mjerenja – visina, težina, 12-kanalni elektrokardiogram (EKG), spirometrija, mjerenje glukoze, mjerenje tjelesne kompozicije analitičkom vagom, fizioterapijska procjena, nutricionističko savjetovanje, pregled vida te se savjetovanje s nutricionistima, fizioterapeutima i liječnicima specijalistima sportske medicine.

Događaj se održava u organizaciji Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, HNS-a, Hrvatskog društva za preciznu personaliziranu medicinu, Hrvatskog društva za humanu genetiku, Hrvatskog društva za nogometnu medicinu hrvatskog liječničkog zbora, Instituta za sportsku medicinu, Medicinskog centra Mursa, poliklinike Vaš pregled, Specijalne bolnice Sv. Katarina i PSK.

Skip to content