Osijek domaćin PRO 3×3 košarkaškog turnira

Objavljeno: 21.06.2022

Grad Osijek domaćin je šestog po redu dvodnevnog turnira Otvorenog prvenstva Hrvatske u 3×3 košarci koji će se održati 24. i 25. lipnja ove godine na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića.

Nastavak je to PRO 3×3 Tourove turneje Slavonijom gdje su već u lipnju održani turniri u Vukovaru i Vinkovcima, a nakon Dubrovnika, Šibenika i Zadra.

Organizaciju osječkog turnira u utorak je najavio osječki gradonačelnik Ivan Radić ističući da na turnir dolaze dobre ekipe, te da je nekada osječka košarka bila na puno višoj razini nego je to sada.

– Od malih nogu sam trenirao košarku i to je, između ostalog, obilježilo moju mladost. Drago mi je da ćemo imati i sportski dio programa Osječke ljetne noći. Mislim da je košarka u Osijeku prije bila na višoj razini i zato činimo sve da je vratimo na nekadašnje razine. Upravo organizacija ovog turnira je prvi zadatak prema tom cilju i popularizaciji košarke u gradu – rekao je gradonačelnik Radić.

Član organizacijskog odbora turnira Ivan Matančić izvijestio je kako je do sada najavljeno sudjelovanje 14 ekipa, tri osječke te iz ostalih dijelova Hrvatske te ekipa iz Srbije i BiH. Također je najavio i potpuno preuređenje središnjeg osječkog Trga Ante Starčevića za potrebe turnira.

Koš će biti okrenut prema osječkoj Konkatedrali, a bit će postavljene i montažne tribine s 250 sjedećih mjesta – rekao je Matančić dodavši da iduće godine ovaj turnir ulične košarke žele vezati uz održavanje osječkog festivala ekstremnih sportova Pannonian challenge, u jednu priču urbanog sporta.

U najavi turnira sudjelovao je i reprezentativac Hrvatske u 3×3 košarci Veljko Budimir koji ovu košarku smatra napornijom od pet na pet, posebno nakon uvođenja novog pravila kojim je skraćeno trajanje napada, čime je ulična košarka dobila na dinamici i brzini.

Kako je istaknuto, nakon Osijeka turniri se održavaju u Umagu, Karlovcu, Zagrebu i Puli, gdje je i završni turnir s kojega pobjednik putuje u Pariz, a gdje će igrati u kvalifikacijskom dijelu u sklopu FIBA 3×3 World Toura.

Svi turniri, koji se održavaju u Hrvatskoj su međunarodnog karaktera, a 3×3 košarka je u ljeto 2017. godine službeno postala novi olimpijski sport, s premijerom na Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju.

Turnir se održava u organizaciji udruge Energy Basket i Hrvatskog Košarkaškog Saveza, a u organizaciji osječkog dijela natjecanja sudjeluju još Košarkaški savez grada Osijeka i Grad Osijek.

Skip to content