Osijek domaćin 5. OSCONA – međunarodnog kongresa mladih liječnika i studenata biomedicinskog područja

Objavljeno: 30.03.2023

Osječki studentski kongres – OSCON, peto izdanje međunarodnog znanstvenog kongresa studenata biomedicinskog područja i mladih liječnika, počeo je u četvrtak i trajat će tri dana. Riječ je o kongresu translacijske medicine, jednom od novijih područja u medicini koje se bavi implementacijom saznanja iz temeljnih kliničkih znanosti u kliničku praksu, a ovogodišnja tema je Pedijatrija.

Potporu kongresu dali su Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, a otvorenju su na Građevinskom fakultetu u Osijeku nazočili osječki gradonačelnik Ivan Radić te zamjenik osječko-baranjskog župana Mato Lukić.

– Izuzetno mi je drago biti danas na otvorenju ovog jubilarnog, petog kongresa, u čijem fokusu je pedijatrija. Znamo koliko je humanosti potrebno u ovom području, ali i koliko su zaposleni naši pedijatri u brizi o našim najmlađim članovima društva. Dajemo apsolutnu podršku mladim liječnicima, a Grad je i pokrovitelj ovoga kongresa. Za studente medicine osmislili smo i gradsko-poduzetničku stipendiju Najbolje za najbolje od 450 eura mjesečno. Želimo da budući studenti dođu studirati u Osijek, a nakon studija i nađu svoje zaposlenje ovdje – rekao je gradonačelnik Radić.

– Ove godine je najviše dosad prijavljenih studenata, njih 350. Osconovci su uz sve svoje obveze na fakultetu uspjeli su organizirati ovako veliki, međunarodni kongres, i na tome im čestitam. Ovdje su studenti sa zagrebačkog i riječkog sveučilišta, kao i studenti iz Republike Srbije, Bosne i Hercegovine i Mađarske. Želimo im dobrodošlicu u Osječko-baranjsku županiju i grad Osijek – poručio je zamjenik župana Lukić.

Organizatori, Medicinski fakultet u Osijeku, ističu kako su glavni ciljevi kongresa stjecanje novih znanja i vještina bitnih za buduću karijeru, sklapanje novih poznanstava radi razvitka kvalitetne intersektorske i internacionalne suradnje, svladavanje straha od izlaganja na znanstvenom skupu, te poticaj znanstvene komponente medicine koja je često zanemarena a na koju bi ubuduće trebalo stavljati sve veći naglasak.

Skip to content