Osijek dobiva 30 kilometara nove vodoopskrbne i kanalizacijske mreže. Potpisani ugovori o rekonstrukciji i izgradnji u sklopu Projekta Osijek 4

Objavljeno: 12.06.2023

Ugovori o rekonstrukciji i izgradnji vodovodne i kanalizacijske mreže u sklopu Projekta Osijek 4 u ponedjeljak su u nazočnosti gradonačelnika Osijeka Ivana Radića potpisani s predstavnicima izvođača radova. Osijek će dobiti oko 30 kilometara nove i rekonstruirane vodoopskrbne i kanalizacijske mreže, gubitci vode smanjit će se za čak 25 posto, a ugradit će se i daljinsko očitanje vodomjera te povećati pouzdanost i sigurnost u vodoopskrbi i odvodnji, poručeno je s konferencije za novinare.

– Projekt je to vrijedan 21,8 milijuna eura, a poboljšanu uslugu će izravno osjetiti čak 7500 naših sugrađana. Projekt obuhvaća ulice Gundulićevu, Vukovarsku, Stepinčevu, Sljemensku, Kolodvorsku i Kapelsku, te dio Višnjevca. Novac smo osigurali kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, a ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je s Hrvatskim vodama u studenom prošle godine. Projekt s 80 posto projekt sufinancira Europska unija, 10 posto Hrvatske vode i 10 posto Vodovod Osijek – izjavio je osječki gradonačelnik Radić.

– Radovi će prvo krenuti u Višnjevcu gdje se grade novi kilometri mreže, a planirani početak je u srpnju. Uz ovaj veliki projekt, u zadnje dvije godine u Osijeku smo rekonstruirali 8,4 kilometara vodoopskrbne mreže te 3,4 kilometra kanalizacijske mreže. Vrijednost tih radova, u Cvjetkovoj, Čvrsničkoj, Svilajskoj, Hadrijanovoj, Istarskoj, Psunjskoj, Kalničkoj, Kanižlićevoj, u Tvrđi, na Sjenjaku i Stadionskom naselju iznosi oko 7,7 milijuna eura – dodao je gradonačelnik.

Podsjetio je da se u Osijeku gradi i najmoderniji pročistač otpadnih voda u Hrvatskoj vrijedan 37,8 milijuna eura, a koji je trenutačno u fazi probnoga rada. I taj je projekt sufinanciran europskim sredstvima, i to u iznosu od 73 posto, dok je 10 posto financirano iz državnoga proračuna te 10 posto sredstvima Hrvatskih voda. Preostalih sedam posto osiguravaju Grad Osijek i Općina Čepin.

– To je najveći i najsloženiji takav sustav u Hrvatskoj, a zbrinut će sve otpadne vode sa šireg područja oko Osijeka, odnosno osjetljivo područje dunavskog sliva, čime ćemo zaštiti našu Dravu. Vodoopskrbni sustav grada Osijeka obuhvaća 770 kilometara vodovodne i 485 kilometara kanalizacijske mreže. To je cestovna udaljenost od Osijeka do Münchena, velik i kompleksan sustav čije održavanje i modernizacija košta. Stoga su nam vrlo bitna ova sredstva – rekao je gradonačelnik Radić.

Predsjednik Uprave Vodovoda Osijek Marko Eljuga rekao je da je Projekt Osijek 4 pokazatelj uspješnosti osječkog Vodovoda, koji je po povučenim EU sredstvima među najboljima u Hrvatskoj. Objasnio je da se projekt sastoji od šest elemenata, od kojih se pet odnosi na izvođenje radova, a jedan na nadzor.

– Planirani početak radova je u Višnjevcu početkom srpnja, a svi izvođači radova izradit će elaborat prometa koji će biti usuglašen s aktualnom prometnom regulacijom u gradu. Osigurat ćemo alternativne pravce kretanja te ih kroz medije redovito komunicirati, a građane molim za strpljenje – istaknuo je Eljuga.

Skip to content