Osijek će imati četiri reciklažna dvorišta

Objavljeno: 10.01.2019

Danas su u Gradskoj upravi zamjenik gradonačelnika Boris Piližota i predsjednik Uprave Osijek-Koteksa Zoran Škorić potpisali Ugovor o izgradnji dva nova reciklažna dvorišta na području Osijeka, u vrijednosti 6,7 milijuna kuna s PDV-om.

Prigodom potpisivanja Ugovora, Boris Piližota podsjetio je kako jedinice lokalne samouprave s više od 100 tisuća stanovnika, imaju zakonsku obvezu izgraditi četiri reciklažna dvorišta. Osječani na već postojećem reciklažnom dvorištu Zeleni otok Jug II mogu odložiti sve vrste otpada (38 vrsta): problematični otpad, papir, metal, staklo, plastiku, tekstil, glomazni otpad, jestiva ulja i masti, boje, deterdžente, lijekove, baterije i akumulatore, električnu i elektroničku opremu i drugi, a preuzimanje građevnog otpada iz kućanstva (10 vrsta otpada) je omogućeno na odlagalištu Lončarica Velika.

Uz dva nova reciklažna dvorišta; RD Gornji grad (preko puta Remix-a) i RD Retfala (spojna cesta Osijek-Višnjevac nasuprot nekadašnjeg MD profila), kojima je rok završetka radova u srpnju 2019., Piližota je najavio i gradnju četvrtog reciklažnog dvorišta – RD Donji Grad. Potpisivanje ugovora za spomenuto reciklažno dvorište očekuje se do kraja svibnja, a projekt je prijavljen nešto kasnije zbog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa.
Zamjenik gradonačelnika zadovoljno je naglasio kako će izgradnja četiriju reciklažnih dvorišta Osječanima omogućiti dostupnije i primjerenije odlaganje čak 48 različitih vrsta otpada.

Novim reciklažnim dvorištima upravljat će komunalna tvrtka Unikom, čiji je direktor Davor Vić danas najavio nabavku prvog pokretnog reciklažnog dvorišta koje će služiti za udaljenije dijelove grada i prigradska naselja. ,,Riječ je o kontejneru montiranom na kamionu gdje će djelatnik Unikoma kontrolirati odlaganje otpada, a raspored vožnje pokretnog dvorišta bit će pravovremeno objavljen na mrežnoj stranici Unikoma” – odobrovoljeno je poručio Vić.

Prigodom potpisivanja ugovora, istaknuta je ukupna vrijednost projekata RD Gornji Grad i Retfala. Naime, radi se o iznosu od približno 8 milijuna kuna s PDV-om, od čega je Gradu Osijeku Ugovorom o dodijeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Kohezijskog fonda osigurano 85% sredstava.

Nova reciklažna dvorišta bit će suvremeno opremljena, natkrivena i bolje osvijetljena, a zaprimat će – kao što je već spomenuto – 48 vrsta otpada, uključujući i onaj opasan za okoliš, poput lijekova, baterija i ulja. Zahvaljujući novim reciklažnim dvorištima, cijeli će grad biti podjednako pokriven, a Osijek će se potvrditi kao predvodnik u zbrinjavanju otpada među velikim hrvatskim gradovima.

Skip to content