OŠ Franje Krežme – dodana vrijednost zadanom kurikulu – KA2 Erasmus+

Objavljeno: 07.11.2019

U Osnovnoj školi Franje Krežme uspješno je okončan prvi nadnacionalni sastanak projekta KA2 Erasmus+, strateškog partnerstva na podizanju ekološke osviještenosti učenika. Ovaj dvogodišnji projekt, što naglašava primjenu metoda pozitivne pedagogije podijeljen je u tri teme: zemlja, zrak i voda. U sklopu teme zemlja od 4. studenoga provođene su različite projektne aktivnosti učitelja i učenika OŠ Franje Krežme s gostujućim učiteljima, partnerima na projektu iz: Finske, Grčke, Italije, Cipra i Španjolske.

Uime Grada Osijeka, gradonačelnika Ivana Vrkića i u svoje osobno, dionike je pozdravila zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš te izrazila nadu da će im boravak u našem gradu ostati u lijepom sjećanju.
– Grad Osijek posvećuje veliku pozornost obrazovanju i zato nam je iznimno važno razmjenjivati iskustava, usvajati primjere dobre prakse i sve ono što sa sobom donosi projekt KA2 Erasmus+. Pohvale i čestitke našoj OŠ Franje Krežme, ravnateljici i cijelom timu koji jako dobro nadograđuje, daje dodanu vrijednost zadanom kurikulu osnovnog obrazovanja. – rekla je Žana Gamoš.

Sudjelovanjem u projektu učitelji i učenici primjenjuju nove motivacijske metode učenja i poučavanja – potiču razvoj životnih vještina, mentalnog i tjelesnog zdravlja, kritičkog razmišljanja i kreativnosti te podižu ekološku osviještenost unutar europskog kulturnog naslijeđa.
– Ovdje je vrijeme drukčije, nego u Finskoj, ali problemi su isti. Pokušavamo potaknuti djecu da razmišljaju o novim načinima održivog života na Zemlji. – rekla je finska gošća Milla Lehtinen.

Nadnacionalni sastanci dionika odvijaju se u obliku kooperativnog poučavanja, timskog rada i interdisciplinarnih projektnih aktivnosti – obrade pojedinih tema, razmjene ideja, metoda i iskustva koje se prenose i primjenjuju u školama zemalja-sudionica.
– Iznimno me dojmila visoka razina na kojoj je ova gostoljubiva škola. Možete biti ponosni na obrazovni sustav u svojoj zemlji – vidjeli smo da je ovdje obrazovanje važno. Vjerujem da je ovaj europski projekt vrlo koristan jer spaja djecu i nastavnike – surađujemo, dijelimo zamisli i to će zasigurno unaprijediti naš rad. – kazao je Marios Charalambous s Cipra.

Svi učitelji uključeni u projekt pripremali su nastavu, poučavali u timovima i zajedno s učenicima vrjednovali nastavne sate. Tijekom jednodnevnog zajedničkog izleta u Kopački rit i Baranju – gosti su se upoznali s prirodnim i kulturnim bogatstvom regije s naglaskom na ekologiju. Osječki domaćini upriličili su i prigodni zabavni program koji je predstavio našu tradiciju, OŠ Franje Krežme, Osijek i Hrvatsku te države-sudionice projekta.
– Moja skupina predstavlja Hrvatsku i zato sam se obukao u Nikolu Teslu, jednog od najslavnijih znanstvenika, rođenog u Hrvatskoj u Smiljanima. Lijepo se uživjeti u ulogu znanstvenika. Tesla je unaprijedio stare inačice struje u izmjeničnu te je osvijetlio cijeli svijet. U sklopu ovog projekta naučio sam da moramo pomagati jedni drugima jer nam to omogućava da se sprijateljimo i uspostavimo mir u svijetu. – rekao je učenik Marko Jukić.

Zadnji dan u školskom dvorištu, sudionici su završili simboličnom sadnjom javora – za bolju i zeleniju budućnost.

Skip to content