Orezivanjem suhih grana Grad nastoji produljiti život hrastu lužnjaku u Jägerovoj

Objavljeno: 20.04.2022

Hrast lužnjak na raskrižju Jägerove i Školske ulice, jedno od poznatijih osječkih stabala i malobrojnih ostataka Generalskog vrta iz 18. stoljeća, bit će pregledan i orezan u srijedu, 20. travnja 2022. godine.

Stablo se suši od vrha te je u fazi umiranja, zbog čega je nužno orezati suhe grane, pregledati trulež i tretirati ju lijekovima. Grad Osijek stoga je angažirao urbane šumare, arboriste koji će pregledati hrast i tretirati ga s ciljem produljenja njegovog života. Pregled će se izvesti uporabom instrumenta rezistografa, nakon čega će urbani šumari penjači orezati suhe grane te dati naputke o njegovom daljnjem održavanju. Orezivanje se neće izvoditi iz korpe.

Inače, Generalski vrt iz kojega potječe ovaj hrast lužnjak nastao je u 18. stoljeću i prostirao se na površini od sedam hektara na prostoru omeđenom današnjom Ulicom Hrvatske Republike, Kapucinskom i Jagerovom ulicom, a donekle je prelazio i preko Radićeve ulice. Nije poznato kada je posađen hrast lužnjak, no sasvim je sigurno kako je riječ o prilično starom stablu.

Skip to content