Opet se ponovilo: puna Tvrđa, puno srce!

Objavljeno: 18.12.2019

Samo jedan prstohvat čarobnog začina dovoljan je kako bi oživjeli jela našega djetinjstva. Samo jedan poljubac bake u koljeno poslije pada s bicikla dovoljan je da bol nestane. Samo ljubav dovoljna je da učini osječku Tvrđu sretnom i punom. Prepunom…ljudi, osmijeha, zagrljaja, druženja, razgovora, plesa, zalogaja…sretnog iščekivanja Božića.

Advent se vratio u Tvrđu, ali je vratio i Osječanima priliku za pokazati ljubav prema svome gradu. Tajni je to sastojak ove adventske priče koja je dupkom ispunila osječku Tvrđu već treći vikend zaredom! Društvene mreže danima su preplavljene slikama punih ulica u Tvrđi, osvijetljenih zgrada i nasmijanih lica. Nasmiješilo nam se i vrijeme, tako da su vjetrovi puhnuli točno savršeno da kišu u četvrtak pomaknu na noć, da ju puste da se ispada do mile volje prije petka popodne, a onda nas je vedro vrijeme uvelo u vikend bogat emocijama i sadržajima. Osim Tvrđe, centar grada omogućio je svakodnevnim prolaznicima da osjete čaroliju Adventa, ugriju se i okrijepe u ugođaju lampica u Božićnoj pivnici i malom sajmu koji donosi ugođaj blagdana. Prekrasna Bajka na klizalištu Sokola toliko je bogata programom i ponudom da je postala jedan mali adventski program sam za sebe… ali ono što nas je sve ponovo ujedinilo u doživljaju sreće – naša je kraljica Tvrđa. Kako nam je bilo ovog trećeg prekrasnog vikenda Adventa u Tvrđi?

 

Mat Shaft – ime koje će se nakon četvrtka u Tvrđi ponavljati mnogo puta – talentirani je mladi glazbenik koji je osječku publiku na Adventu oduševio skromnošću, virtuoznošću i posebno dinamičnom i toplom glazbom koju nam je poklonio. Dječje kino učinilo je kupolu Središnjeg ureda djeda Mraza na novom trgu malim dječjim pogledom na daleki sjever, jer su i petak i subotu u njoj provela djeca uživajući u crtanim filmovima o jelenu Niki. U nedjelju se ovdje održala i radionica pisama božićnih čestitki koju su organizirali Vilenjak Daniel i njegovi pomoćnici – pisalo se, crtalo, gužvalo se i bojalo. Nedjelju su obogatili glazbeni nastupi pjevačkog društva Lipa, ali i Mateja Galića, nakon čega su izviđači Izviđačkog kluba Javor donijeli Betlehemsko svjetlo te uz pjesmu upalili treću adventsku svijeću. Večer je potom rasplesao Sing song swing, ali vratimo se malo na subotu: Uz savjet mladih grada Osijeka proslavljen je dan mladih Osijeka, uz Youthnited, program koji nam je na Advent doveo Art dossier trio i DJ Max-a. I to bi samo po sebi bilo dovoljno za ispunjenu večer, ali ove subote ovoj publici i sjajnoj atmosferi u Tvrđi dogodilo se još nešto. Pozornicu je sjajnim glazbenicima ispunio hrvatski Sinatra, Marko Tolja, i uveo cijeli Advent još dublje u ovu zimsku čaroliju. Prekrasnim glasom i s nevjerojatnom lakoćom proveo je posjetitelje kroz čitav repertoar starih šlagera i najbolje božićne glazbe, ne skrivajući užitak u povezanosti koju je osjetio s osječkom publikom. Prilazeći Tvrđi, vidjeli su se automobili čije su registracije otkrile koga je sve to privukao Advent u Osijeku. Desetine vozila iz Mađarske, svih slavonskih i srijemskih gradova – od Vinkovaca, Vukovara i Županje, do Belog manastira, Slavonskog broda, Našica, Požege, Nove Gradiške i Virovitice.  Bilo je tu i registracija iz Njemačke, Bosne i Hercegovine, Zagreba, Rijeke, Zadra.

Je li ova bajka u Tvrđi samo bajka? Hoće li iza ponoći i nakon Adventa stati ova energija koja kruži gradom? Neće! Osijek će u Novu godinu ući s turističkim rekordom – kolikim, još se ne zna, ali je sigurna činjenica da je dosadašnji broj noćenja od 111.000 nadmašen već koncem listopada – dakle puna dva mjeseca prije kraja godine, što znači da sva noćenja ostvarena u studenom i prosincu nadmašuju dosadašnji rekord. Za kraj je došao prosinac, i još jedan Advent i vrijeme da potvrdimo kako su nas prepoznali: Osijek je grad pun sretnih i dobrih domaćina. Gosti vole dolaziti u Osijek. Osijek ima što za ponuditi. I to ne jednokratno, samo jedan dan, samo jedan vikend. Ljepota Osijeka i dobrodušnost domaćina traju…

Ljubav je stigla u Tvrđu; toplina, autentična razigranost i ljepota Tvrđe učinili su ovogodišnji Advent neodoljivim ne samo građanima Osijeka nego i posjetiteljima iz široke regije, i što je najvažnije iz svih zemalja u okruženju. Postali smo grad koji se pojavio na karti turističke ponude.

Ako je samo ljubav bila potrebna, da se postigne ovoliko dobre energije u gradu, onda dragi Osječani i Osječanke, posjetitelji i prijatelji – volimo i dalje! Ostanimo pozitivni. Neka posjetitelji dođu, osjete i ponesu uspomene. I ne zaboravite, kada birate darove za Božić, odaberite one najvrjednije: ljubav, poljupce i zagrljaje, posebno zagrljaje jer… kažu da zagrljaji produžuju život. A ovakav ispunjen, sretan, ujedinjeni Osijek želimo živjeti zauvijek.

Skip to content