OKRUGLI STOL O PODUZETNIŠTVU I GOSPODARSTVU OSIJEKA

Objavljeno: 28.03.2019

-Rast prihoda od poreza i prireza na dohodak, omogućio nam je znatno uvećanje poticaja i potpora poduzetništvu – naglasila je u uvodnom obraćanju zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš i ukratko razložila raznolike mjere Grada Osijeka.
Kratko predstavljajući svoje uspješne poduzetničke priče, svi dionici isticali su važnost poticaja i potpora Gradske uprave koja im svojim mjerama umnogome olakšava poslovanje. Rođeni Požežanin, naš sugrađanin Ivan Jelušić iz tvrtke Orqa – posebno je istaknuo vrlo pozitivan sentiment Osijeka i Osječana prema gradu, kvaliteti života i poslovnosti općenito.
-Okrugli stol donio je niz pozitivnih, ohrabrujućih poslovnih priča te podcrtao neke probleme koji nisu u nadležnosti Grada, a koje ćemo pokušati rješavati u dijalogu s Osječko-baranjskom županijom i resornim ministarstvima – zaključno je istaknula Gamoš.
Uočeni su problemi u području strukovnoga obrazovanja jer na tržištu rada manjka različitih profila, poput stolara ili tapetara. Riječ je o nizu zanimanja koja danas sa srednjom stručnom spremom, mogu ostvarivati iste, ili čak veće prihode od onih sa završenim fakultetima. Slična je situacija i s visokim obrazovanjem, prisnažili su predstavnici tvrtki iz IT sektora, izražavajući nadu da će Sveučilište brže i još djelotvornije prilagoditi studijske programe sve većoj tržišnoj potražnji u informacijskim i komunikacijskim tehnologijama.

Skip to content