Odvojeno prikupljanje otpada „Od vrata do vrata“

Objavljeno: 17.06.2019

Nove kante za odvojeno prikupljanje staklene i metalne ambalaže, dobili su danas stanovnici zgrada na Vijencu Ivana Meštrovića, a takve kante uskoro će imati svaka zgrada kolektivnog stanovanja na području grada Osijeka. Ukupna je vrijednost 1.500 kanti za prikupljanje stakla i 1.500 kanti za prikupljanje metala oko 300 tisuća kuna.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota podsjetio je kako je projekt započet prošle godine na Gornjodravskoj obali u Osijeku, a ovom podjelom posuda Grad Osijek i Unikom nastavljaju s podizanjem razine odvojenog prikupljanja otpada – „Od vrata do vrata“.
-Prikuplja se ona vrsta otpada koja se može dalje iskoristiti i uporabiti, a do kraja ove godine, prema planu, sve zgrade kolektivnog stanovanja trebale bi imati šest kanti. Zelene za miješani komunalni otpad, plave za papir, žute za plastiku, smeđe za biootpad te nove spremnike za odvojeno prikupljanje metala i stakla.- rekao je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota dodajući da se razvojem ovakvog sustava približavamo europskom standardu s ciljem smanjenja količine mješovitog otpada u kolektivnom stanovanju.

To znači da će povećanjem ovakvog razvrstavanja predstavnici stanara imati priliku smanjiti miješani otpad te razdužiti kante koje ne koriste, što znači i smanjeni račun, kako zgradama, tako i pojedinačno svim stanarima.
Riječ je o ukupno 3.000 novih kanti, po 1.500 za odvajanje stakla i još toliko za odvajanje metala, pojasnio je direktor Unikoma Davor Vić.
-Reagirali smo na način na koji su to naši korisnici zahtijevali. Možemo podsjetiti da je priča o odvajanju stakla i metala započela u okviru eko-otoka, no oni se nisu pokazali najboljim rješenjem jer su često bili mete vandalizma i zlouporabe. Zbog toga smo pristupili odvojenom prikupljanju otpada na kućnom pragu. Koristeći pet posuda za odvojeno prikupljanje papira, plastike, biootpada, stakla i metala, građani će vjerojatno sve manje koristiti šestu, tj. zelenu kantu za miješani kućni otpad, a već sada možemo reći da u posljednjih šest mjeseci imamo upite predstavnika stanara jer su im neke kante prazne te očekujemo da ćemo u idućem razdoblju to vidjeti i na njihovom računu. – kazao je direktor Unikoma.

Kako je najavljeno, do kraja godine, građani će dobiti i kante za biorazgradivi otpad te posude za plastiku koje će zamijeniti žute vrećice koje imaju korisnici u individualnom stanovanju.
-Možemo reći da će do kraja godine i individualni i kolektivni sektor biti u potpunosti integriran u sustav gospodarenja otpadom gdje će svatko moći u svojoj kući odvajati sve vrste otpada koje su mu najčešće. – rekao je direktor Unikoma Davor Vić.

Svijest građana presudna je u provođenju ovakvog projekta jer podjela i postavljanje kanti potpuni smisao dobivaju tek suradnjom i odazivom sugrađana. Pri tome, kao je istaknuto, Osijek je dokaz i važnosti komunikacije, od djece u vrtićima i školama sve do gradskih četvrti i mjesnih odbora zbog čega je ovakva suradnja i podignuta na višu razinu.

-Ako se sjećate kad smo prijavljivali Reciklažna dvorišta i nabavu 31.500 spremnika preko nadležnog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, prijavili smo tada još jedan projekt vezan uz gospodarenje otpadom u gradu Osijeku. Riječ je o izobrazno-informativnim aktivnostima iz gospodarenja otpadom za koje smo dobili 2,3 milijuna kuna iz EU fondova, od čega Grad Osijek sudjeluje s 15 posto. Početkom nove školske godine krenut će i program edukacije kroz škole i vrtiće, informiranje sugrađana u individualnom i kolektivnom stanovanju te jednim dijelom i pravnih osoba koje su važan čimbenik nastanka otpada u Osijeku. Na taj način želimo motivirati sugrađane, ali i pravne subjekte, da i oni izravnu utječu na smanjenje količina svog otpada te da ujedno svi zajedno povećamo udio razvrstanog otpada. – zaključio je Piližota.

Skip to content