Održana završna konferencija projekta ”Izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće”

Objavljeno: 13.09.2023

U osječkoj Industrijskoj zoni Nemetin u prostoru Regionalnog distribucijskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće u srijedu je održana završna konferencija projekta „Izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće“.

Riječ je o projektu vrijednom 14,6 milijuna eura, od čega je iz fondova Europske unije osigurano 10 milijuna eura bespovratnih sredstava, a 4,6 milijuna eura izdvojila je Osječko-baranjska županija. Ukupni kapacitet od 3.228 tona raspoređen je u 29 rashladih komora te podijeljen na dio za ekološku proizvodnju (690 t), dio za konvencionalnu proizvodnju (2.220 t) te dio namijenjen za transport sortirane i upakirane robe (318 t).

Završnoj konferenciji nazočili su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i izaslanik ministrice Marije Vučković, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić, saborski zastupnici Nataša Tramišak, Goran Ivanović, Stipan Šašlin i Marin Mandarić, zamjenici župana Mato Lukić i Josip Miletić, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darja Sokolić, predstavnici projektanata, izvođača radova, nadzora i isporučitelja opreme te drugi uzvanici.

– Napokon smo stigli do Završne konferencije velikog projekta kojeg smo najavljivali još 2017. godine, a sada je konačno u punom pogonu, popunjen 72%, odnosno i do 100% do kraja godine. Zbog toga zaključujemo da ovakvih regionalnih distribucijskih centara treba biti još na čemu ćemo raditi svi zajedno kako bismo ih na istoku Hrvatske imali desetine. Ako se želimo baviti voćarstvom i povrtlarstvom i biti konkurentni na tržištu s vlastitim, domaćim proizvodima, onda moramo imati ovakve centre koji će podizati konkurentnost. Svjedoci smo povećanja cijena hrane, osobito voća i povrća, koje ne bi bilo toliko pod kontrolom trgovačkih lanaca i uvoznika da smo prije desetak godina izgradili ovakve regionalne distribucijske centre te na taj način čuvali svoje voće i držali ga konkurentnim. Sad je vrijeme da krenemo dalje i da nastavimo osnaživati naše voćare i povrtlare, ali i cijelu našu poljoprivredu koja je ključ opstanka čitavog istoka Hrvatske – istaknuo je župan Ivan Anušić.

– Želim čestitati i zahvaliti svima koji su sudjelovali od samoga početka u ovome projektu koji je iznimno važan za grad Osijek. Udio popunjenosti kapaciteta u ovome trenutku pokazuje kolika je opravdanost ovoga projekta. RDC označio je i početak izgradnje velikih projekata u Industrijskoj zoni Nemetin, a već se nazire i novi proizvodni pogon američke tvrtke Jabil, najveće investicije do sada na području grada Osijeka – rekao je zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin.

– Ova je konferencija točka na i cijelog projekta izgradnje RDC OBŽ za voće i povrće koji je sredinom kolovoza počeo primati robu. Nešto više od 1.250 tona je uskladišteno od tada što je donekle premašilo i naša očekivanja. Trenutno je popunjenost kapaciteta 2.285 tona, odnosno 72%, a ako gledamo kroz ULO režim penjemo se na 78%. Oduševljeni smo rezultatima ove prve godine i ozbiljno razmišljamo o drugoj i trećoj fazi jer će nam faliti kapaciteta. Imamo desetak kooperanata kojima na ovaj način nudimo skladištenje robe u trenutku kad je najviše robe na tržištu te izlazak na tržište u, za njih najpovoljnije vrijeme. Hladnjače se zakupljuju po cijeni od 10 centi, što je jedna od najboljih cijena u Hrvatskoj – rekao je Alen Mamić, direktor RDC OBŽ za voće i povrće d.o.o. Osijek.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak naglasio je da je projekt važan za Slavoniju i Baranju, ali i cijelu Hrvatsku. Dodao je kako je Ministarstvo poljoprivrede u okviru NPOO-a definiralo četiri mjere, a jedna je upravo ovo što se događa u Osijeku te da planira izgraditi još 4-5 takvih centara, za što su sredstva već izdvojena.

Državni tajnik Domagoj Mikulić istakao je zadovoljstvo što su kapaciteti RDC-a već sada vrlo dobro popunjeni, a uskoro će biti maksimalno te se time daje odgovor na pitanje o funkcionalnosti Centra izgrađenog u značajnoj mjeri europskim novcem.

Skip to content