Održana uvodna konferencija projekta oporavilišta u ZOO vrtu Osijek

Objavljeno: 08.07.2022

Zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin sudjelovao je na uvodnoj konferenciji projekta “Unaprjeđenje postojećih i uspostava novih kapaciteta za smještaj i brigu o jedinkama životinja koje se zbrinjavaju u oporavilištu Unikom d.o.o. – Radna jedinica zoološki vrt” kojeg Europska unija financira kroz Kohezijski fond. Cilj projekta vrijednosti gotovo 6.5 milijuna kuna je unaprijediti sustav zbrinjavanja životinja i ojačati zelenu infrastrukturu uz promicanje značaja prirodne baštine grada Osijeka kroz izgradnju, rekonstrukciju i opremanje kompleksa oporavilišta.

-Ono što je smisao projekta je svakako briga o životinjama i poticanje svijesti o važnosti našeg okoliša. Ono što me na neki način veseli je da je ovaj projekt vrijedan gotovo 6.5 milijuna kuna i sufinanciran od strane europskih fondova u iznosu od 5.5 milijuna kuna i gotovo milijun kuna financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dok nas kao Grad, odnosno Unikom košta svega 45 tisuća kuna. Dobit ćemo vrijedne objekte i izgradit će se ovdje na prostoru ZOO vrta Osijek koje ćemo imati prilike i vidjeti. Međutim, ono što smatram najvažnijim je da kod onih najmlađih razvijamo upravo onu svijest o potrebi i očuvanju okoliša, očuvanju divljih životinja, divljeg svijeta oko nas jer to je na neki način i civilizacijski doseg i vidim kao pripadnik neke srednje generacije, koliko se u posljednjih nekoliko godina i desetljeća promijenila svijest u Republici Hrvatskoj u vezi zaštite okoliša i nadam se da će i ovaj projekt značajno doprinijeti na bolje – izjavio je Vulin.

Zamjenik gradonačelnika podsjetio je da je osječki ZOO vrt površinom najveći u Hrvatskoj, te napomenuo da se razmišlja o mogućnostima unaprjeđenja i proširenja samih nastambi za životinje upravo kroz korištenje europskih sredstava.

-Kroz projekt ćemo izgraditi nove objekte u kojima ćemo moći brinuti o životinjama koje su ranjene u prirodi, novih pet nastamba za smještaj životinja, konstrukciju edukativnog centra u samom zoološkom vrtu te specijalizirana vozila za prijevoz hrane i životinja te same hladnjače za hranu – izjavio je Igor Pandžić, direktor Unikoma.

U provedbi dijela edukativnih aktivnosti sudjeluje Odjel za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku koji je već izradio priručnike i program edukacije koji će se od jeseni provoditi u Poljoprivrednoj i veterinarskoj školi Osijek te Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđer Bošković.

Skip to content