Održana tematska sjednica osječkog Gradskog vijeća o dimnjačarskim uslugama u gradu Osijeku

Objavljeno: 28.12.2023

Gradsko vijeće Grada Osijeka u srijedu je na 20., tematskoj sjednici raspravljalo o dimnjačarskim poslovima i problemu prilagodbe plinskih instalacija novim regulativama Europske unije.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin izjavio je nakon sjednice kako je Grad Osijek 15. studenoga uputio pisano upozorenje tvrtki Dimnjak o namjeri raskida ugovora o koncesiji ako se nastave pojavljivati nepravilnosti na koje ukazuju građani koji zamjenjuju plinske bojlere.

– U pisanom upozorenju naveli smo tri najspornije točke, vezano za dimnjačarski nalaz, za dokumentaciju koju koncesionar traži od građana, a za što smatramo da nemaju pravo na temelju Odluke o dimnjačarskim poslovima i, ono najvažnije, da ispitivanje propusnosti dimnjaka se obavlja u okviru redovnog pregleda kako je propisano Odlukom, a ne u okviru izvanrednog pregleda, što dodatno financijski opterećuje naše sugrađanke i sugrađane – kazao je zamjenik gradonačelnika Vulin.

Dodao je kako je Grad dobio opširno očitovanje Dimnjaka 14. prosinca te da se nastavlja nadzor nad radom te tvrtke, a predstavnik koncesionara Dimnjak Velimir Slovaček kazao je kako će postupiti sukladno zahtjevima Grada Osijeka.

– Zaključak koji su predložili vijećnici oporbe, na temelju čijih potpisa smo i sazvali ovu sjednicu, nije prihvaćen zbog jednostavnog, tehničkog razloga. U zaključku stoji kako se Grad obvezuje mijenjati Odluku o obavljanju dimnjačarskih poslova i Ugovor o koncesiji, što na temelju Zakona o koncesijama nije moguće jer bi se na taj način mijenjali uvjeti natječaja temeljem kojega je ugovor sklopljen – rekao je Vulin.

– Svjesni smo da problem postoji, poduzeli smo konkretne mjere i vrlo brzo ćemo povući i konkretne poteze, a na temelju analize odgovora Dimnjaka i na temelju njihovog postupanja na terenu, o čemu će javnost biti pravovremeno i detaljno izvještena – istaknuo je zamjenik gradonačelnika dodavši kako postoji mogućnost raskida ugovora o koncesiji, što ovisi o daljnjim postupanjima Dimnjaka.

Skip to content