Održana „Regionalna konferencija tržišta rada Slavonije, Baranje i Srijema“

Objavljeno: 25.01.2023

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković sudjelovala je u panel diskusiji u okviru „Regionalne konferencije tržišta rada Slavonije, Baranje i Srijema“ s naglaskom na „Provedbu programa javnih politika tržišta rada“ kojoj su nazočili Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Josip Miletić, dožupan Osječko-baranjske županije, Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Vlado Guberac, rektor osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera.  

Crnković je sudionike srdačno pozdravila u ime gradonačelnika Grada Osijeka Ivana Radića i svoje osobno te čestitala organizatorima, Ministarstvu turizma i sporta i Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike kao i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje  na izvrsnoj organizaciji Dana poslova u turizmu u Osijeku, kao i Regionalnoj konferenciji tržišta rada Slavonije, Baranje i Srijema s naglaskom na Provedbu programa javnih politika tržišta rada.  

U svom je izlaganju zamjenica naglasila da nova lokalna vlast na čelu s gradonačelnikom Osijeka ulaže svoj maksimum kako bi se zaustavio „odljev mozgova“, a velika je želja nove Gradske uprave ne samo zadržati mladu populaciju ovoga grada, nego i poticati njihov povratak te doseljenje budućih sugrađana. Studenti nedvojbeno imaju važnu ulogu u životu grada na Dravi budući da sačinjavaju gotovo petinu naših sugrađana. Osijek je izuzetno dobro mjesto za studiranje uz kvalitetan studentski smještaj, a Grad je za najbolje studente i u nadolazećoj godini u proračunu osigurao znatna sredstva kako bismo zajedničkim snagama lokalnu zajednicu učinili što poželjnijim mjestom za život.  

Tako je u školskoj godini 2022./2023. dodijeljeno 35 stipendija učenicima deficitarnih zanimanja, kao i darovitim učenicima. Ukupno je osigurano gotovo 28 tisuća EUR-a odnosno 210.000,00 kuna. Studentima je dodijeljeno je 47 stipendija – darovitim studentima, za deficitarna zanimanja, kao i za studijske programe iz STEM područja znanosti. Osigurana sredstva iznose  gotovo 75 tisuća EUR-a odnosno 564.000,00 kuna. 

Grad Osijek jedini u RH provodi projekt pod nazivom Gradsko-poduzetničke stipendije „Najbolje za najbolje”, a trenutno Grad ima ugovorene stipendije za redovite studente FERIT-a, Medicine i Informatologije i Matematike koji mogu ostvariti 27.000 EUR-a stipendije za petogodišnji studij ili 32.400 EUR-a za studij medicine koji traje šest godina. 

Što se tiče potpora poduzetnicima, u proračunskim sredstvima Grada planirano za javni poziv za bespovratne potpore poduzetnicima oko 624 tisuće EUR-a, za gospodarsko-poduzetničke stipendije 66 tisuća EUR-a, a za ostale projektne potpore, primjerice, održavanje tematskih konferencija, izdvojeno je 8.000,00 EUR-a, što uvelike doprinosi općem boljitku politike tržišta rada.  

Postoje i brojni paketi poticaja i olakšica za poduzetničke zone i tako Grad Osijek nudi Program poticaja i olakšica za Poduzetničku zonu ‘IT park’ kao i Program poticaja i olakšica za industrijsku zonu Nemetin uz čitav niz potpora.  

UO za gospodarstvo aktivno surađuje s HZZ-om prilikom privlačenja novih investitora u grad Osijek. Crnković dodaje da je Grad Osijek započeo s osmišljavanjem edukacije „Operatera za proizvodnju u visoko-tehnološkoj industriji“ za sve zainteresirane osobe u suradnji s Elektrotehničkom školom, Pučkim učilištem Osijek i HZZ-om, a sve to temeljem zahtjeva dvaju velikih investitora koji planiraju zaposliti veliki broj osoba na području grada Osijeka. Program je u finalnoj fazi i uskoro će biti prijavljen na verifikaciju. Od prošle se godine ujedno provodi i tzv. rad za opće dobro.  

Crnković na kraju zaključuje da se sukladno statistici, nezaposlenost u prvih jedanaest mjeseci 2022. godine smanjivala prosječno mjesečno za 1,1% ili 49 osoba, što je više no pohvalno.  

Uvjerenja je da će Grad Osijek s Vladom RH, resornim ministarstvima, Osječko-baranjskom županijom iznaći zajednička rješenja i poraditi na kvaliteti perspektiva novih politika tržišta rada. 

Skip to content