Održana panel rasprava o dječjoj participaciji u ruralnim područjima

Objavljeno: 18.03.2022

U organizaciji Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske održana je panel rasprava o dječjoj participaciji u ruralnim područjima na kojoj su sudjelovali zamjenica osječkog gradonačelnika Jasenka Crnković, zamjenik osječko-baranjskog župana Mato Lukić, ravnateljica Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske Helena Beus, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak, prof. dr.sc. Ivana Borić sa Sveučilišta u Zagrebu, Anita Barišić sa Sveučilišta u Osijeku te Željka Markulin  u ime Nacionalne kontakt točke CERV programa.

Svrha panel rasprave je bila ukazati na probleme s kojima se susreću djeca i mladi u ruralnim područjima ne samo Osječko-baranjske županije već i cijele Republike Hrvatske.

Zamjenica osječkog gradonačelnika Jasenka Crnković naglasila je da je dječja participacija pravo propisano Konvencijom o pravima djeteta.  Ono je isto tako i ključno u razvoju djece, jer kad djeca i mladi nauče iznositi svoje mišljenja i donositi odluke, razvijaju osjećaj pripadnosti, pravednosti, odgovornosti i solidarnosti.
– Bez obzira živjeli u gradu ili u ruralnim područjima, izrazito je važno da djecu od rane dobi učimo da iznose svoja mišljenja, sudjeluju u društvenom životu zajednice jer osim što nam oni sami mogu reći što im je najpotrebnije u razvoju, kroz dječju participaciju stvaramo aktivne i tolerantne građane našeg društva – naglasila je Crnković.

Skip to content