Održana konferencija Digitalna transformacija Slavonije, Hrvatske i Europe u Bruxellesu

Objavljeno: 10.09.2022

Zamjenica osječkog gradonačelnika Jasenka Crnković sudjelovala je na konferenciji Digitalna transformacija Slavonije, Hrvatske i Europe u organizaciji ureda zastupnika u Europskom parlamentu Karla Resslera u Bruxellesu, zajedno s predstavnicima OBŽ, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka kao i privatnim IT sektorom iz Osijeka.

Fokus konferencije bila je digitalna strategija EU, financiranje projekata iz fondova EU, obrazovanje stručnog kadra kao i upoznavanje s primjerima dobre prakse.

Zamjenica Crnković ujedno je sudjelovala na TV ISE u novom izdanju emisije uživo IZ SRCA EUROPE. Teme izlaganja su bile kako se zamišlja Grad Osijek za 10 godina imajući u vidu digitalne mogućnosti kao i kakvu budućnost možemo očekivati na području digitalnih inovacija.

Crnković je iznijela podatak da Gradska uprava Grada Osijeka upravo završava dokument o strategiji digitalizacije gradskog sustava. Dokument Strategije digitalizacije temelj je za sustavno i organizirano provođenje digitalizacije, a u svrhu modernizacije i povećane dostupnosti javnih usluga visoke kvalitete i poboljšane komunikacije s građanima općenito, što je nedvojbeno osnovni ključ uspješne digitalne transformacije. Zamjenica dodaje da što se vizije grada tiče u narednih deset godina, da će Osijek 2032. godine biti međunarodni pametni grad s porastom broja stanovnika i više od 25.000 studenata od kojih će jednu četvrtinu sačinjavati međunarodni studenti.

Osim vrlo pozitivne dinamike razvoja grada i mogućnosti življenja zdravim, kvalitetnim stilom života, prvenstveno zahvaljujući prekrasnim gradskim šetnicama, rekreacijskim zonama, biciklističkim stazama, oživljenog gradskog središta, kao i modernog, međunarodnog Sveučilišta, ponudit ćemo brojne mogućnosti zapošljavanja.

Pametno uspostavljene mreže gradskog prometa, optimirana odvodnja i zbrinjavanje otpada kao i učinkovito upravljanje građevinama, opskrba energijom i energetska održivost, mobilnost i dostupnost usluga – sve to zajedno čini digitalizirano i interaktivno upravljanje gradom u kojem je cilj učinkovitija, održivija i ugodnija urbana sredina.

Glavna poruka konferencije o digitalnoj transformaciji je jasna: Slavonija, Hrvatska i Europa neće biti ni blizu isti kao što su danas. Treba se strateški promišljati, inteligentno digitalizirati gospodarstvo, poljoprivredu i društvo te podržati uspješne digitalne priče o uspjehu.

Skip to content