Održana 1. Konferencija “Slavonija 2030. iz perspektive proizvođača hrane”

Objavljeno: 17.12.2021

Prva poljoprivredna konferencija okupila je najveće poljoprivredne proizvođače Slavonije i Baranje. Uz pokroviteljstvo Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije organizirali su je Društvo agronomskih novinara Hrvatske i Agroklub. U panel raspravi vodećih domaćih proizvođača hrane sudjelovali su Osatina grupa, Belje plus, Rabo d.o.o., Žito te ENA Fruit d.o.o. koji su se osvrnuli na nove EU zelene politike i njihov utjecaj na poljoprivrednu proizvodnju te važnost brendiranja kvalitetnih proizvoda koje istok Hrvatske plasira na tržište. Na drugom panelu konferencije sudjelovali su poljoprivrednici iz područja govedarstva i prerade, plasteničkog uzgoja, vinogradarstva, svinjogojstva i ratarstva koji su govorili o izazovima s kojima se susreću kao mali proizvođači te mogućnostima koje im nude jedinice lokalne i regionalne samouprave.

– S obzirom na dinamiku mijenjanja uvjeta tržišta i klimatske promjene, Grad Osijek prepoznao je da postoji potreba poslušati poljoprivrednike i proizvođače hrane kao i da postoji potreba umrežavanja i organiziranja konferencija s aktualnim temama. Stoga ova 1. konferencija „Slavonija 2030.“ želi dati naglasak suradnji poljoprivrednika i lokalnih vlasti koja želi osluškivati glas poljoprivrednika i postaviti temelje partnerskih odnosa na kojima će se graditi bolja budućnost naše poljoprivrede – izjavila je zamjenica osječkog gradonačelnika Jasenka Crnković na otvaranju konferencije.

Konferenciju je zatvorio osječko-baranjski župan Ivan Anušić koji je istaknuo da županija posljednjih nekoliko godina sufinancira poljoprivrednike u nabavi opreme i kupnji zemljišta, dok je najveća investicija za sve male poljoprivrednike izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće.
– Poljoprivreda je oduvijek bila core business u Slavoniji i tako će biti i u budućnosti. Zato je nužno pratiti razvoj novih tehnologija i inovacija te tržišne potrebe, a ono gdje imamo puno prostora za napredak je bavljenje poljoprivredom u kratkim lancima opskrbe, na malim OPG-ovima, uz naglasak na kvalitetu, a ne kvantitetu. Da bi to uspjeli, moramo popularizirati tu granu gospodarstva jer nema puno zainteresiranih poljoprivrednika koji bi ostali i radili na zemlji iako je, vjerujem, proizvodnja hrane budućnost – izjavio je župan Anušić.

Skip to content