„Odlazak-Ostanak-Povratak“

Objavljeno: 02.07.2018

Tijekom tri dana, od 29. lipnja do 1. srpnja na Ekonomskom fakultetu eminentni znanstvenici i stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva raspravljali su o odnosu domovine i iseljeništva, demografskim pitanjima, povratničkim migracijama, iskustvima povratnika, digitalnom povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske, o kulturnom identitetu kao čimbeniku opstanka hrvatskih manjinskih zajednica, stvarnosti hrvatskih iseljeničkih zajednica, čimbenicima novog vala iseljavanja, učenju hrvatskog jezika i kulture, kulturi i umjetnosti kao hrvatskim promotorima u svijetu, djelovanju hrvatskih medija u iseljeništvu te nezaobilaznim gospodarskim temama.
Uz predsjednika Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva dr. sc. Marina Soptu i zaista brojne govornike na svečanom otvorenju Kongresa sudjelovao je i gradonačelnik Ivan Vrkić.
“Bojim se da smo dobili Europu, a izgubit ćemo sami sebe“ – poručio je, pojasnivši kako smo nespremni ušli u Europsku zajednicu jer prethodno nisu stvorene mogućnosti da naši radnici ovdje zarade plaću, već je ovim potezom samo otvoren prostor za iseljavanje i odlazak radne snage, što smatra propustom središnje i lokalne vlasti.
Organizatori Kongresa izrazili su nadu kako će ovaj kongres iznjedriti konkretne prijedloge Vladi RH kojima bi se zaustavio trend iseljavanja, a iseljenici počeli vraćati.

Skip to content