Odana počast herojima Rosinjače

Objavljeno: 05.12.2022

Paljenjem svijeća i molitvom uz spomen obilježje u Hebrangovoj ulici, u ponedjeljak je u Osijeku obilježen Dan obrane grada Osijeka te odana počast za 16 pripadnika 106. brigade Hrvatske vojske poginulih u šumi Rosinjača 5. prosinca 1991. godine.

Na taj dan Osijek je bio izložen najžešćim napadima i herojski obranjen. U obrani grada tada je poginulo 28 branitelja i četiri civila, dok se jedna osoba još uvijek smatra nestalom.

Počast su uz obitelji poginulih i preživjele suborce odali potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanstva Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Hrvatske vojske i policije, te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Bili su tu i učenici Trgovačke škole koja danas nosi ime po najmlađem poginulom branitelju s Rosinjače, Davoru Milasu, tada maturantu te škole.

– Danas, 31. godinu poslije, izražavamo zahvalu svim našim hrabrim, poginulim hrvatskim braniteljima koji su živote položili za slobodu. Bio je to jedan od najtežih dana za grad Osijek u novijoj povijesti i teški dani za cijelu Hrvatsku, od Dubrovnika do Osijeka i Vinkovaca. Pred nama je i dalje misija i obveza, u suradnji s hrvatskim braniteljima i udrugama iz Domovinskog rata, pronalaziti modele kako hrvatskim braniteljima pomoći da se nose s teškoćama koje su posljedice sudjelovanja u Domovinskom ratu. Na prvo mjesto stavljamo obitelji koje su izgubile svoje najmilije, a na poseban način usmjereni smo u traganje za svim našim nestalima – izjavio je ministar Medved.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je da žrtva branitelja ne smije biti zaboravljena.

– Današnji dan je bio Dan D u obrani Osijeka. Poginulo je 26 branitelja, od toga 16 branitelja s Rosinjače. Neki dan smo proslavili 236. rođendan grada, a bez naših branitelja teško da bi Osijek bio slobodan i nepokoren grad. Na tome im vječna hvala – poručio je gradonačelnik Radić i dodao kako Grad Osijek brine o osječkim braniteljima.

– Imamo ured koji svakodnevno pruža pravnu i svaku drugu pomoć našim braniteljima. Podržavamo mnogobrojne projekte integracije branitelja, podizanja kvalitete njihovih života, obilježavanja obljetnica i čuvanja spomena na Domovinski rat – kazao je Radić.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić podsjetio je kako je nakon pada Vukovara krenuo velik pritisak na južnu obrambenu crtu grada Osijeka, na Ernestinovo, Laslovo, Antunovac i Tenju.

– 5. prosinca je dan kada je Antunovac pao, zadnje mjesto koje je izdržalo. Nakon toga su se utvrdile linije oko grada Osijeka, no na svu sreću branitelji su uspjeli obraniti pokušaj zauzimanja Osijeka. Bio je to jedan od najgorih dana, posebno za Osijek. Velik je broj poginulih koji su ostavili svoje živote za neovisnost Hrvatske. Danas im se poklanjamo i tako ćemo činiti ubuduće – istaknuo je župan Anušić.

U bitci za Rosinjaču život su položili Salko Ahmić (44), Ivica Babaja (27), Pavao Begonja (30), Stjepan Ezer (30), Damir Farago (32), Berislav Genčić (20), Zoran Gnjatović (29), Ivan Hap (40), Zoran Kišasondi (24), Siniša Knežević (26), Mladen Milanković (35), Davor Milas (18), Matija Olujić (19), Ivan Sekanić (38), Goran Stjepanović (21) i Mihajlo Pelegrin (42) za čijim se posmrtnim ostacima još uvijek traga.

Skip to content