Od ponedjeljka 11. svibnja ukidaju se propusnice u Republici Hrvatskoj – nastupa 3. faza mjera

Objavljeno: 10.05.2020

Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o stavljanju izvan snage Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, drugim riječima od ponedjeljka 11. svibnja možemo se slobodno kretati i putovati Republikom Hrvatskom uz izuzetak otoka Brača koji je u posebnom epidemiološkom režimu. Do daljnjega nisu dozvoljena javna okupljanja na kojima bi bilo više od 40 osoba. Više o tome možete doznati klikom na poveznicu: https://civilna-zastita.gov.hr/vijesti/vijesti/priopcenje-za-medije-stozera-civilne-zastite-republike-hrvatske-od-10-svibnja-2020/2523

Zaključkom Vlade Republike Hrvatske o prihvaćanju Mjera za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 – od 11. svibnja 2020. započinje 3. faza reaktiviranja dijela gospodarskih i društvenih djelatnosti u Republici Hrvatskoj uz poštovanje svih epidemioloških mjera.
To konkretno znači da ćemo i nadalje biti odgovorni: pridržavati se propisane tjelesne udaljenosti, najviših higijenskih standarda, dezinfekcije prostora i svih preporuka epidemiološke struke i Nacionalnoga stožera Civilne zaštite. Više o odlukama Stožera Civilne zaštite možete doznati klikom na poveznicu: https://civilna-zastita.gov.hr/odluke-stozera-civilne-zastite-rh-za-sprecavanje-sirenja-zaraze-koronavirusom/2304.
U 3. fazi koja nastupa u ponedjeljak 11. svibnja omogućava se:
– okupljanje do 40 osoba na jednom mjestu, uz poštovanje mjera međusobne udaljenosti
– rad trgovačkih centara, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera
– rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda te posebnih razrednih odjela i rada s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi
– održavanje laboratorijskih, umjetničkih i kliničkih vježbi te praktični rad u malim skupinama na visokom obrazovanju
– međužupanijski prijevoz i domaći zračni prijevoz
– rad ugostiteljskih objekata
– rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima – samo za korisnike usluga smještaja
– rada nacionalnih parkova i parkova prirode
– proširivanje mogućnosti za izdavanje e-propusnica.
Potanje informacije o preporukama i uputama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo u svezi s provedbom 3. faze reaktiviranja dijela gospodarskih i društvenih djelatnosti u Republici Hrvatskoj možete doznati klikom na poveznicu: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/.
Napokon možemo otići na kavu, objedovati na terasama ugostiteljskih objekata, koristiti (dječja) igrališta, ići u trgovačke centre, pohađati škole i fakultete te jednostavnije putovati. No kada ćemo ponovno živjeti život kakav smo imali prije pojave bolesti COVID-19 – ovisi isključivo o odgovornosti baš svakoga pojedinca u zajednici. Osijek se dosad uspješno nosio s najvećim izazovima – nema sumnje i ovaj ćemo nadići jer smo bili odgovorni i takvi ćemo ostati.

Načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Osijeka
Boris Piližota

Skip to content