Očuvanje stabala u Tvrđi prilikom izvođenja radova na rekonstrukciji i dogradnji komunalne infrastrukture Tvrđe

Objavljeno: 03.03.2021

Trenutačno se u Franjevačkoj ulici izvode radovi na polaganju kanalizacije i drugih instalacija tijekom kojih postoji mogućnost oštećenja korijenja više desetljeća starih stabala kultivara ‘Globosum’ javora mlječa i ponešto mlađih stabala lipe. Grad Osijek stoga je propisao mjere orezivanja krošnji, kako bi stabla trebala što manje vode i hranjiva za listanje te time čuvala i korijen i krošnju.

Praksa je pokazala kako se u takvim situacijama u drugim dijelovima Hrvatske stabla uglavnom uklanjaju, no cilj Grada Osijeka je očuvati svih 68 stabala, te je u tu svrhu izvođačima radova propisao i druge mjere zaštite, kao što su postavljanje zaštitnih guma i dasaka oko debla, kontinuirano zalijevanje stabala te druge specifične mjere koje se moraju provesti prilikom otvaranja korijenskog sustava. Osobita pažnja usmjerena je na očuvanje dvolapog ginka na Trgu Svetoga Trojstva te su u promjeru od 20 metara od ginka zabranjeni svi oblici radova.

Grad Osijek osigurao je sredstva i predvidio sadnju zamjenskih stabala ukoliko unatoč svim poduzetim mjerama zaštite stabala ipak dođe do određenih, neželjenih oštećenja. Zeleni katastar Osijeka trenutačno broji oko 25 000 stabala na javnim površinama, a u posljednje dvije godine Grad Osijek financirao je sadnju novih 2000 stabala. S tim trendom namjerava i nastaviti, ne samo u pogledu očuvanja postojećih nego i sadnje novih stabala.

Projekt razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content