Očitovanje o cijeni tretiranja komaraca iz zraka

Objavljeno: 04.09.2020

Radi točnog informiranja javnosti, posebno uzimajući u obzir da se radi o javnome novcu, smatramo nužnim reagirati na navode gospodina Miroslava Vlašića, da je objavljena cijena tretiranja komaraca iz zraka neistinita. Kako bismo u cijelosti razjasnili nastale dezinformacije u javnome prostoru – objavljujemo predmetne ugovore, izvješća i račune, a koji su i inače na uvid dostupni svakoj zainteresiranoj strani.

U provedenome postupku javne nabave za uslugu suzbijanja komaraca iz zraka na području Grada Osijeka pristigla je samo jedna ponuda – Veterinarske stanice Vetam d.o.o iz Osijeka, s jediničnom cijenom od 125,00 kn bez PDV-a, odnosno 156,25 kn s PDV-om po hektaru. U cijenu usluge adulticidnog tretmana komaraca iz zraka uključena je usluga avionskog prijevoza, troškovi sredstva za tretiranje, troškovi osoblja s dozvolama za rukovanje otrovima, operativno opsluživanje i punjenje sredstva u zrakoplov, te sama usluga.

Budući da Grad Osijek nema direktnu poslovnu suradnju s gospodinom Vlašićem, samim tim nemamo ni uvid u cijenu koju je gospodin kao podizvođač ugovorio s Veterinarskom stanicom Vetam. Jasno je, stoga, da gospodin Vlašić isto tako nema uvid u stvaran trošak avionskog tretmana koji je Grad Osijek obvezan podmiriti.

Konkretno, tretmani sjevernog pojasa provedeni 27. i 28. kolovoza (istočni i zapadni dio) provedeni su na ukupnoj površini od 2 600 ha, što uz cijenu od 156,25 kn/ha iznosi 406 250 kn, na što sukladno zakonu Grad Osijek plaća troškove provedenog stručnog nadzora Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u iznosu od 10% vrijednosti provedenih tretmana, čime na dva avionska tretmana ukupni trošak za Grad Osijek iznosi 446 875 kuna.

Usporedbe radi, cijena avionskih tretmana 2011.-2014. godine bila je 225,00 kn/ha; 2015.-2016. 143,75 kn/ha; 2017.-2018. 125,00 kn/ha; 2019. 200,00 kn/ha; te 2020. 156,25 kn/ha.

Osim toga, u Obavijesti objavljenoj 3. rujna 2020. jasno je navedeno da, s obzirom na to da s netretiranih područja izvan granica Grada Osijeka neprestano ulijeću nove generacije komaraca u grad, učinkovitost prošlotjednih tretmana iz zraka nije opravdala veliki iznos uloženih proračunskih sredstava. Dakle, nije sporna učinkovitost samih tretmana za koje je Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, kao ugovoreni stručni nadzor, utvrdio učinkovitost od 74-93%, već je sporno usko područje tretmana te istodoban izostanak takvoga tretiranja velikih površina izvan granica Grada Osijeka. Posljedica toga je brzi ulazak komaraca s netretiranih područja, i to zbog stalne disperzije komaraca, čime se nisu potvrdili efekti provedenih tretmana u dijelu naselja Josipovac, Višnjevac, Tvrđavica, Podravlje, Nemetin i Sarvaš.

Ovim putem zahvaljujemo gospodinu Vlašiću što svojim iskustvom i znanjem sudjeluje u našoj borbi protiv komaraca. Cijenimo njegovu stručnost i rad, i vjerujemo da je njegova reakcija proizašla iz činjenice da u trenutku svoje objave nije raspolagao s cjelovitim informacijama. U prilogu, stoga, dostavljamo ugovore, izvješća i račune.

Za sve dodatne informacije stojimo na raspolaganju.

Ured Gradonačelnika

 

Ugovor o pružanju usluge adulticidnog suzbijanja komaraca iz zraka na području grada Osijeka

TROŠKOVNIK

Ugovor strucni nadzor 2019-2020 Zavod za javno zdravstvo OBZ

Vetam račun – avionski tretman srpanj 2020

izvješće o stručnom nadzoru 21

izvješće o stručnom nadzoru 22

izvješće o stručnom nadzoru 23

 

 

Skip to content