Obljetnica mađarske revolucije i borbe za slobodu 1956.

Objavljeno: 22.10.2021

U prijepodnevnim satima na Trgu Ante Starčevića podignuta je mađarska zastava s rupom – simbolom događanja toga vremena kada su revolucionari izrezali socijalistička obilježja sa svoje zastave. Mađari su, naime, te godine pod vodstvom tadašnjeg mađarskog premijera i reformista Imre Nagya ustali protiv sovjetske prevlasti boreći se za liberalizaciju društva od komunizma.

U organizaciji Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku, svečanosti su nazočili su Nj.E. dr. Csaba Demcsák, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Mađarske u Hrvatskoj, g. János Sándor Fuzik, generalni konzul Mađarske u Osijeku te g. Robert Janković, zastupnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom Saboru i predsjednik Demokratske zajednice Mađara u Hrvatskoj.

U ime Grada Osijeka, predsjednik Gradskoga vijeća Vladimir Ham obratio se nazočnima prigodnim riječima. Ham je odao počast herojima Mađarske iz 1956. te toplo pozdravio nepatvoreno prijateljstvo dvaju država koje traje stoljećima. Mađarska i Hrvatska uvijek su spremne uzajamno si pomoći u nuždi, živeći zajedničku europsku budućnost.

Svečanost je završena polaganjem vijenaca na Vilu Pauline Hermann, utočištem izbjeglih Mađara 1956.

Skip to content