Obljetnica mađarske revolucije 1956.

Objavljeno: 23.10.2018

U prijepodnevnim satima na središnjem trgu podignuta je mađarska zastava s rupom – simbolom događanja toga vremena kada su revolucionari izrezali socijalistička obilježja sa svoje zastave.
Podsjetimo, Mađarska revolucija 1956. godine naziv je ustanka protiv sovjetske prevlasti i za liberalizaciju društva od komunizma koji je trajao od 23. listopada do 10. studenog 1956. godine. Vođa pobune bio je mađarski premijer i reformist Imre Nagy, a u to vrijeme mnogi mađarski politički izbjeglice u Osijeku su našli utočište. U spomen na revoluciju 23. listopada je danas u Mađarskoj državni praznik.
– Čestitam Mađarima njihov državni blagdan i to ne samo onima u Mađarskoj, nego i i mađarskoj zajednici u Osijeku, koju izuzetno poštujemo i cijenimo njihov doprinos razvoju Osijeka i Hrvatske.- poručio je gradonačelnik Ivan Vrkić.
Popodne su položeni vijenci kod spomen ploče na vili Pauline Hermann, a program je završio komemoracijom i predstavljanjem hrvatskog prijevoda knjige Laszla Debreczenija „Lutanja jednog medicinara u zemlji kaznionica“ u Prosvjetno-kulturnom centru Mađara u Osijeku.
– Ovdje smo kao bi pružili podršku našim prijateljima na današnji dan, 23. listopada, a u spomen na događaje davne 1956. – istaknula je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš

Skip to content