Obilježeno 75 godina postojanja Državnog arhiva u Osijeku

Objavljeno: 03.03.2022

Ove se godine navršava 75 godina od osnivanja današnjeg Državnog arhiva u Osijeku, kada je 1947. godine otvaranjem osječkog spremišta Državnog arhiva u Zagrebu započela stručna, organizirana i sustavna briga za arhivsku baštinu u Osijeku i na području Slavonije, Baranje i Srijema.

Tom su prigodom danas u prostorijama Državnog arhiva u Osijeku na službenom otvorenju obljetničke godine uz ravnatelja dr.sc. Dražena Kušena sudjelovali i dr.sc. Ivica Poljičak, državni tajnik Ministarstva kulture i medija, Josip Miletić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije te zamjenica osječkog gradonačelnika Jasenka Crnković.

Puno je odrađenog posla na preuzimanju arhivske građe i njezinoj pripremi za korištenje iza nas, a najveći problem nam predstavlja nedostatak prostora. Vjerujem da smo ove, obljetničke godine najbliže rješenju, zahvaljujući suradnji s Ministarstvom kulture i medija, Osječko-baranjskom županijom i Gradom Osijekom. Danas započinjemo s nizom obljetničkih aktivnosti, prije svega otvorenjem izložbe koja je retrospektiva izdavačke i izlagačke djelatnosti arhiva. Uz to, koristimo priliku da obilježimo preuzimanje vrijednog arhivskog gradiva iz ostavštine obitelji Gorianzky koji su to gradivo od 1620. godine do danas čuvali u svom obiteljskom okružju. Tom diplomom se pomiče vrijednost fundusa DAOS-a 80 godina u prošlost – izjavio je Kušen.

Tijekom 2022. godine Državni arhiv će održati niz događanja kako bi se naglasila važnost ove arhivske ustanove i službe u zaštiti, očuvanju i korištenju arhivskog gradiva na području Slavonije, Baranje i Srijema te promovirala njegova presudna uloga u posredovanju identiteta osoba, zajednice i područja u prošlosti i suvremenosti.

-Državni arhiv i njegovi ljudi su svojevrsni zaštitnici pisane baštine, povijesti koja se skriva u arhivskim zapisima. Tu se čuvaju povijesni dragulji – spisi grofova Zrinskih, knezova Frankopana, pa evo i ova plemćka diploma iz davne 1620. godine koja danas postaje dio arhivske građe u Osijeku. Pisana riječ koja se čuva u ovim prostorima uistinu je nezamjenjiv izvor podataka od javne važnosti – izjavila je zamjenica Crnković.

Obilježavanje obljetničke godine je uz otvorenje izložbe „Retrospektiva izdavačke i izložbene djelatnosti osječkog arhiva“ upriličilo i potpisivanje darovnog ugovora s obitelji Gorianzky koja Državnom arhivu u Osijeku daruje plemićku diplomu iz 1620. godine te obiteljske dokumente od 17. d0o 20. stoljeća.

Skip to content