Obilježeno 150. godina postojanja Hrvatskog liječničkog zbora podružnice Osijek

Objavljeno: 03.02.2024

U subotu je u Osijeku svečano obilježena 150. obljetnica postojanja Hrvatskog liječničkog zbora podružnice Osijek. Riječ je o najstarijem društvu liječnika u Hrvatskoj, osnovanom 7. veljače 1874. godine.

Hrvoje Mihalj, predsjednik osječke podružnice, rekao je kako Hrvatski liječnički zbor na razini cijele Hrvatske objedinjuje čak 140 stručnih društava.

– U vrijeme osnutka Zbora bio je samo jedan liječnik na 10.000 stanovnika. Sada je taj odnos puno bolji, iako su nam problemi ostali gotovo isti kao i tada. Upravo zbog tog razloga se osnovalo udruženje jer su liječnici shvatili da trebaju međusobno razgovarati i razmjenjivati iskustva. Mnogi su liječnici članovi društava koja objedinjuju njihovu struku i ima ih preko 140 na razini Hrvatske – rekao je Mihalj dodavši da je najvažnija stvar u liječničkoj struci dati najviše u odnosu prema pacijentima.

Čestitavši obljetnicu zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković istaknula je kako je riječ o velikom danu i velikoj obljetnici osječke podružnice Hrvatskog liječničkog zbora.

– Grad Osijek prati svaku suradnju s Hrvatskim liječničkim zborom podružnicom Osijek jer je riječ o mjestu edukacije, pomoći, razumijevanja i razvoja medicinskih znanosti i struke, naših liječnika koji su okosnica našeg zdravstvenog sustava. Naš je zajednički cilj poboljšanje zdravstvenog sustava i pružanje što bolje usluge našim građanima – rekla je zamjenica gradonačelnika Crnković.

Obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić čestitao je svim liječnicima i zahvalio na suradnji.

– Osječko-baranjska županija osnivač je pet zdravstvenih ustanova, a najveća na istoku Hrvatske je KBC Osijek s kojom imamo izvrsnu suradnju iako nismo njezin osnivač. Bez obzira na tu činjenicu, financijski ju pomažemo kako bismo osigurali što bolje uvjete rada svim liječnicima, a zajednički se borimo za zdravlje svih sugrađana – rekao je Lukić ističući krizna razdoblja poput Domovinskog rata i koronakrize.

Na današnjoj su svečanosti ujedno podijeljena priznanja i nagrade zaslužnim članovima.

Skip to content