Obilježeni Dan polja suncokreta i 80 godina postojanja Tvornice ulja Čepin

Objavljeno: 30.08.2022

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković nazočila je u ime Grada Osijeka tradicionalnoj, 19. po redu manifestaciji ”Dan polja suncokreta”, koja okuplja brojne proizvođače suncokreta, sjemenske kuće i poslovne partnere Tvornice ulja Čepin. Lijepo je vidjeti ovako velik broj uzvanika će obići pokusna polja u kojima je sudjelovalo osam zastupnika sjemenskih kuća s 42 hibrida suncokreta, dodaje Crnkoivć. Rezultati pokusa omogućit će da proizvođači dođu do novih informacija o hibridima i korištenim agrotehničkim mjerama u proizvodnji. Zamjenica se nada da će vremenski uvjeti biti pogodni te da će i ovogodišnja žetva biti iznadprosječna.

Iznimno pohvalno zvuči brojka da bi planirani prinos, na 58.000 hektara zasijanih površina, trebao biti 3t/ha. Podržava se namjera Žito grupe za daljnjim ulaganjima, dobrim partnerskim odnosima s proizvođačima i sjemenskim kućama, sve u cilju sigurnog otkupa sirovina i plasmana visoko kvalitetnih gotovih proizvoda na tržište.

Nedvojbeno je da je Tvornica ulja Čepin vodeći hrvatski prerađivač zrna uljarica s godišnjim kapacitetom prerade od 150 000 tona i proizvodnjom od 32 milijuna litara rafiniranih ulja godišnje. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu u proizvodnji suncokretovog i repičinog ulja te suncokretove i repičine sačme, već 80 godina zauzima vodeću poziciju na domaćem tržištu te kontinuirano unaprjeđuju kvalitetu sirovina, tehnološke postupke i gotove proizvode.

Dobro je poznato da suncokretovo ulje Tvornice ulja Čepin d.d. pripada među najcjenjenija biljna ulja. Tome značajno pridonosi upravo ova kvalitetna domaća sirovina koja se nalazi u okružju tvornice cca 100 kilometara. Tijekom ovih 80 godina postojanja razvija se i modernizira proizvodnja, povećavaju proizvodni kapaciteti, ali se zadržava prerada sjemena uljarica tj. proizvodnja sirovog ulja mehaničkim prešanjem te ga se dalje rafinira primjenom tehnologije fizikalne rafinacije ulja. Zamjenica Crnković im je uputila najiskrenije rođendanske čestitke povodom 80 godina postojanja te im zaželjela daljnju uspješnost u radu.

Skip to content