Obilježena 32. obljetnica pogibije 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu

Objavljeno: 02.05.2023

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno Spomen-obilježja poginulim hrvatskim redarstvenicima, u Borovu je u utorak obilježena 32. obljetnica ubojstva 12 pripadnika vinkovačke Specijalne policije.

Središnja komemorativna svečanost započela je svečanim programom na ulazu u Borovo kod dvanaest čempresa, odakle su okupljeni u mimohodu krenuli prema Spomen obilježju poginulim hrvatskim redarstvenicima.

U počast poginulim redarstvenicima vijence su položili i upalili svijeće članovi njihovih obitelji, predstavnici braniteljskih udruga, general-pukovnik Marijan Mareković kao izaslanik Predsjednika RH, saborski zastupnik Josip Šarić kao izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, izaslanstvo Vlade RH na čelu s ministrom unutarnjih poslova i potpredsjednikom Vlade Davorom Božinovićem i ministrom obrane Marijom Banožićem, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin i predsjednik Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge Grada Osijeka Jurica Tolj, izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije te gradova Vinkovci i Vukovar, kao i Hrvatskog generalskog zbora.

Potom je uslijedio svečani program komemoracije, uz odavanje počasti za sve poginule hrvatske redarstvenike i sve branitelje u Domovinskom ratu te čitanje imena poginulih hrvatskih redarstvenika u Borovu.

U Borovu su ubijeni policajci Stjepan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.). Ubijeni su iz zasjede, nakon što su u noći s 1. na 2. svibnja 1991. dvojicu njihovih kolega, Zvonimira Matkovića i Dalibora Križanovića, tijekom redovite ophodnje, u Borovu zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. U napadu su ranjena 23 policajca.

Skip to content