Obilježena 30. obljetnica Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek

Objavljeno: 11.10.2021

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Repbulike Hrvatske Zoran Milanović u Osijeku je u subotu, 9. listopada 2021. nazočio obilježavanju 30. godišnjice osnutka Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek.

Ovaj je vod bio jedna od prvih zrakoplovnih postrojbi formiranih u Hrvatskoj, a najznačajnije je djelovanje zabilježio tijekom opsade Vukovara kada je opkoljenom gradu dostavljao opremu, medicinske potrepštine te kasnije improviziranim bombama izvodio napade na neprijateljske položaje. Vod je morao prestati s borbenim djelovanjima nakon što je 2. prosinca 1991. godine iznad Otoka pokraj Vinkovaca raketa pogodila avion Antonov, kada su poginuli osnivač voda Marko Živković, drugi pilot Mirko Vukušić te padobranci Ante Plazibat i Rade Griva, a. Hrabri letači do tada su, u nešto manje od dva mjeseca, obavili 35 borbenih letova tijekom kojih je izbačeno 68 bombi i 17 kovčega s 2 tone pomoći za Vukovar.

Pozdravljajući okupljene Milanović je još jednom ponovio svoju tvrdnju kako je Hrvatsku te 1991. godine “branilo malo dobrih ljudi”. Predsjednik je istakao kako su postrojbe osnovane u jesen 1991. godine činili ljudi koji su obranili Hrvatsku od nasrtaja, te divljačkoga ubilačkog napada. – To su ti malobrojni ljudi, a ovi koji su letjeli, to je posebna sorta ljudi, o kojima ne mogu govoriti nego sa strahopoštovanjem – poručio je predsjednik Milanović.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je kako su članovi osječkog Samostalnog zrakoplovnog voda u prvim danima agresije na Hrvatsku odigrali presudnu ulogu u stvaranju hrvatskih zrakoplovnih postrojbi. Podsjetio je kako su letjeli u avionima, koji ni po jednoj osobini nisu bili borbeni, i u takvim avionima obavili više od 30 borbenih i humanitarnih letova, s ciljem pomoći tada napadnutom Vukovaru.

– Na ovaj način svake godine čuvamo sjećanje na njihove živote i na postignuća Samostalnog osječkog zrakoplovnog voda. Njihova hrabrost i žrtva obvezuje nas na stvaranje ozračja u kojem će oni, kao i svi hrvatski branitelji, biti cijenjeni temelj samostalne i suverene Hrvatske – kazao je Radić.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić istaknuo je kako je potrebno govoriti kako se Hrvatska obranila 1991. godine, posebice o ljudima koji su to radili u noćnim letovima, bez prave navigacijske opreme, pokušavajući pomoći onima kojima je to bilo najpotrebnije, pri čemu su četiri pripadnika voda izgubila živote.

– Trebamo učiti generacije koje dolaze kako smo obranili Hrvatsku, ne dozvoliti da nam drugi pišu i revidiraju povijest te tako omalovažavaju sve one koji su branili Hrvatsku –  poručio je Anušić.

U spomen na poginule branitelje, vijence kod spomen-obilježja “Krilo” položili su članovi njihovih obitelji, izaslanstva predsjednika RH, državnih i lokalnih vlasti te udruga iz Domovinskog rata.

Skip to content