Obilježen Međunarodni dan slijepih – Dan bijelog štapa

Objavljeno: 15.10.2018

Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota sudjelovao je u akciji „Prošetajmo zajedno“ koja se održala povodom Međunarodnog dana slijepih – Dana bijelog štapa.
Bijeli je štap za slijepe osobe višeznačan. Koristi se za samostalno kretanje, a ostalim učesnicima u prometu daje jasno do znanja da više obrate pozornosti. Obilježavanje Međunarodnog dana slijepih, 15. listopada prerasta u tradiciju u našem gradu, a ujedno je jedinstvena manifestacija u svijetu prema načinu provođenja i broju učesnika učenika osnovnih škola.

Na listi Svjetske zdravstvene organizacije sljepoća se smatra najtežim invaliditetom, pa zbog toga sport za slijepe nije samo puko vježbanje neke sportske discipline. Zapravo je to način da slijepa osoba vježbajući više vrsta sportskih disciplina svoj svakodnevni život učini kvalitetnijim. Poznato je da se nastankom sljepoće gubi orijentacija u prostoru, kretanje pravolinijski je skoro nemoguće, a dolazi i do teških deformacija kralježnice.

Napomene radi, slijepa osoba koja koristi bijeli štap u samostalnom kretanju za jedan pređeni kilometar potroši energije koju osoba koja vidi potroši kad pređe 11 kilometara i 500 metara. Za slijepe samostalno kretanje uz pomoć bijelog štapa svakodnevno je veliko iskušenje i neizvjesnost. Bio je to pokušaj barem na trenutak približiti ljudima koji vide uz pomoć poveza na očima kako izgleda mogućnost kretanja u slobodnom prostoru.

Grad Osijek potiče prihvaćanje različitosti, osobe s invaliditetom nemaju drugačije ni posebne potrebe – oni imaju iste potrebe kao i svi građani, ali su im teže dostupne. Velike su predrasude i barijere u glavama ljudi, a prisutne su i fizičke barijere u prostoru. Cilj je obogatiti komunalnu opremu, uređenjem nogostupa ugrađuju se taktilne trake za lakše kretanje, rubnjaci za lakšu orijentaciju bijelim štapom, ugrađuju se zvučni semafori radi lakšeg snalaženja i sigurnosti slijepih.
Obogaćuju se društveni sadržaji, uvodi se informatička oprema i pomagala za slijepe radi dostupnosti pisanog sadržaja koji posebni čitači (skeneri) uz pomoć softwarea pretvaraju u zvučnu matricu (govor), prezentacijom moderne opreme promoviraju se i javni sadržaji slijepim korisnicima.

Pomaže se u nabavci pasa vodiča za slijepe kao i kreiranju aktivnosti (zabava, sport, rekreacija, umjetnost i sl.) za aktivno uključivanje slijepih u život zajednice.

Skip to content