Obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Objavljeno: 27.01.2023

Zamjenica osječkog gradonačelnika Jasenka Crnković položila je vijenac kod spomenika „Majka i dijete“ osječkoga kipara židovskog podrijetla Oscara Nemona.
Upravo ovaj spomenik, u neposrednoj blizini Židovske općine Osijek, simbol je stradanja židovskog naroda u Drugom svjetskom ratu. Današnji je dan, 27. siječnja, podsjetnik na 1945. kada je oslobođeno 7.500 Židova iz nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz u Poljskoj.
Od 2005. godine, kada su Ujedinjeni narodi donijeli Rezoluciju o danu sjećanja na holokaust, ovaj se datum obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta i sprečavanja zločina protiv čovječnosti.
Središnje mjesto očuvanja sjećanja na žrtve holokausta danas je centar Yad Vashem u Jeruzalemu, dok se u ostalim zemljama širom svijeta ovaj dan obilježava komemorativnim, edukativnim, mirovnim, kulturnim i političkim aktivnostima kojima se odaje počast žrtvama kao upozorenje protiv zaborava.
Zajedničkim nastojanjima društvo ima odgovornost učiti i odgajati djecu u duhu promicanja mira, nenasilja i ljubavi kako se zločini nad čovječanstvom ne bi više nikada ponovili.

Skip to content