Obilježen Međunarodni dan nestalih osoba

Objavljeno: 31.08.2018

Gradonačelnik Ivan Vrkić, uz predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, sudjelovao je 30. kolovoza u programu obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba u Karlovcu. Tom prigodom Predsjednica Republike Hrvatske obratila se obiteljima nestalih izrazivši uvjerenje kako u Republici Srbiji postoji dobra volja za konačno rješavanje pitanja nestalih. Naglasila je, pri tome, kako je ne samo politički nego i operativno dala potporu tom procesu – imenovanjem gospodina Ivice Vrkića, gradonačelnika Osijeka, svojim povjerenikom za nestale u Domovinskom ratu: ,,On ima veliko iskustvo u pregovorima o zatočenima i nestalima i o normalizaciji međudržavnih odnosa”.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana nestalih, oglasio se i Ivica Vrkić: ,,Bol je na obje strane ista. Mi tražimo nestale i mrtve; ne tražimo ni Srbe, ni Hrvate, nego tražimo one koji zaslužuju da ih njihove obitelji sahrane te da imaju gdje doći na grob i pokloniti se mrtvima”.

Kako bi započeli razgovori o rješavanju pitanja nestalih, posebni izaslanici predsjednika Srbije i Hrvatske za pitanja nestalih, Veran Matić i Ivica Vrkić, sastat će se uskoro u Osijeku, s ciljem premještanja toga pitanja iz politike u humanitarni i civilizacijski djelokrug. Vrkić je naglasio kako pravna pitanja – tko je ubojica, a tko nije – treba prepustiti drugima na rješavanje te da je važnije pronaći mrtve i nestale: ,,Na nama je da iz humanitarnih razloga nastavimo na jednom dobrom razgovoru između predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Aleksandra Vučića, koji su izrazili spremnost za pronalazak pravih rješenja. Nas dvojica ćemo pokušati operacionalizirati politiku i volju dvoje predsjednika”.

Vrkić nadalje naglašava kako je potrebno još strpljenja te kako će raditi na stvaranju volje da se konačno taj problem riješi, što se, prema njemu, može samo onda ako jedna i druga strana budu spremne do kraja, da otvore arhive i konačno riješe to pitanje”.

Dvojica izaslanika uskoro će razgovarati o strateškom pravcu u kojem će, kako kaže Vrkić, napokon završiti rat na ovom prostoru – tako što će biti pronađeni svi ili barem većina nestalih.

Skip to content