Obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

Objavljeno: 15.10.2019

Prigodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa, Športska udruga slijepih Svjetlost i Volonterski centar Tenja, već 10. godinu zaredom organizirali su akciju Prošetajmo zajedno kojoj je pokrovitelj gradonačelnik Grada Osijeka. Cilj je događanja ukazati sugrađanima na važnost i značaj obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa kao i na probleme s kojima se slijepe i slabovidne osobe svakodnevno susreću. U šetnji kroz središte Osijeka, s povezom preko očiju, sudjelovala je i zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.
-Ovo je uistinu vrijedno iskustvo jer iako sam kroz suradnju sa Športskom udrugom Svjetlost i Volonterskim centrom Tenja, upoznata s onim s čim se slijepi i slabovidni sugrađani u svakodnevnom životu susreću, iskustvo šetnje s povezom, što znači i drukčiju ravnotežu, pozornost, orijentaciju – veliki je izazov. – naglasila je zamjenica gradonačelnika.

Uoči početka šetnje s povezom na očima, s Trga Ante Starčevića pušteno je jato golubova, a okupljeni su potom krenuli Županijskom, Ulicom hrvatske republike, Jägerovom te Kapucinskom ponovno do središnjeg osječkog trga. U Jägerovoj ulici, jedan je automobil namjerno parkiran tako da je prednjim kotačima bio i na pješačkoj stazi, što je situacija s kojom se ponekad susreću slijepe i slabovidne osobe.
-To je nešto o čemu većina naših sugrađana ne razmišlja, dok šeće gradom ili kada poneki vozači zaista tako parkiraju automobil, ne razmišljajući o ovakvim situacijama. Stoga je ovo prigoda za poslati poruku razumijevanja i solidarnosti te zahvale Volonterskom centru Tenja i Športskoj udruzi slijepih Svjetlost, ne samo na današnjem iskustvu već na svemu što čine kako bi podignuli razinu svijesti kod građana te omogućili što kvalitetniji život slijepim i slabovidnim osobama. – naglasila je Žana Gamoš.

U okviru akcije Prošetajmo zajedno, građani su imali prigodu vidjeti i pomagala koja koriste slijepe osobe, poput stroja za pisanje brajicom te se upoznati sa značajem pasa pomagača koji slijepim osobama omogućavaju višu razinu samostalnosti i sigurnosti pri kretanju.

Skip to content