Obilježen Jom hašoa – Dan sjećanja na holokaust

Objavljeno: 02.05.2019

Jom hašoa, ili Dan sjećanja na šest milijuna Židova stradalih u holokaustu, obilježen je polaganjem vijenaca pred spomenikom “Majka i dijete” u Parku Oscara Nemona, osječkoga kipara židovskog porijekla.

Židovi u dijaspori obilježavaju Jom hašou u sinagogi i u široj društvenoj zajednici. Izaslanstvu Židovske općine Osijek, povodom Dana sjećanja na holokaust, tradicionalno se pridružuju građani i druga izaslanstva, ponajprije Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka. Ovaj komemorativni skup uobičajeno šalje snažnu poruku da se oprostiti mora, ali zaboraviti ne smije nikada, kako se nepojmljiva stradanja ne bi ponovila.

-Prisjećamo se stradanja nevinog židovskog naroda tijekom Drugog svjetskog rata. Suosjećam sa židovskim narodom i tragedijom koja se nikada ne smije zaboraviti. Na svima nama je odgovornost u pogledu djelovanja kako se genocid i zločini iz mržnje prema pripadnicima druge vjere, nacionalnosti, ili rase ne bi ponovili. Stoga moramo raditi na edukaciji o holokaustu, ali isto tako i na očuvanju sjećanja na sve žrtve holokausta – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

Skip to content