Obilježen Dan policije i blagdan sv. Mihaela, zaštitnika policajaca

Objavljeno: 27.09.2023

Dan policije i blagdan sv. Mihaela, nebeskog zaštitnika policajaca, obilježen je u srijedu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomen-obilježjem poginulim pripadnicima PU osječko-baranjske, uz izvođenje hrvatske državne himne, minutu šutnje i molitvu.

U ovoj su komemoraciji sudjelovali članovi njihovih obitelji, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece, zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, načelnici i gradonačelnici nekoliko gradova i općina, predstavnici Ministarstva obrane te udruga proisteklih iz Domovinskog rata, i drugi.

– Dan policije uvijek je prilika da se prisjetimo rezultata koje smo postigli u posljednjih godinu dana. Kad je riječ o razotkrivanju kaznenih djela i dalje smo na više od 80% uspješnosti, a u protekloj smo godini s ulica maknuli i više od tone droge, pri čemu 11 kilograma heroina i 3 kilograma kokaina. Također, zaplijenili smo 18 tona švercanog duhana te smo uspjeli brzo pronaći počinitelja jednog od medijski eksponiranijih slučajeva, a to je zapaljenje automobila osječke sutkinje – kazao je načelnik Bece.

Čestitke svim policijskim djelatnicima uputili su zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin i zamjenik župana Mato Lukić.

– Na današnji dan osobito se prisjećamo uloge hrvatske policije u Domovinskom ratu, s obzirom da su tada bili prva naoružana i organizirana obrambena postrojba, svojevrsna preteča hrvatske vojske. U tom smislu, prisjećamo se i svih poginulih pripadnika policije koji su dali svoje živote za neovisnost i slobodu naše domovine. Na tome ćemo im vječno biti zahvalni – rekao je zamjenik gradonačelnika Vulin, inače sin hrvatskog policajca i dragovoljca Domovinskog rata.

– Tko god je otišao izvan granica Hrvatske, imao je prilike uvidjeti koliko je naša zemlja sigurna, što primjećuju i svi oni koji dolaze k nama. Za to su zaslužni upravo policajci! Također, ne smijemo zaboraviti ni njihov veliki doprinos u Domovinskom ratu, kada su s hrvatskom vojskom branili i obranili našu domovinu. Danas, s pozicije Osječko-baranjske županije svjedočimo odličnoj suradnji s PU osječko-baranjskom, osobito tijekom niza nepogoda u posljednjih nekoliko godina, gdje su pokazali iznimnu efikasnost i fleksibilnost – istaknuo je zamjenik župana Lukić.

Svečani program obilježavanja Dana policije nastavljen je u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije.

Skip to content