Obilježen Dan gradske četvrti Gornji grad i blagdan sv. Petra i Pavla, zaštitnika grada Osijeka

Objavljeno: 30.06.2023

Polaganjem vijenaca u počast poginulim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu te svečanom sjednicom i misom u četvrtak je obilježen Dan Gradske četvrti Gornji grad i blagdan sv. Petra i Pavla, zaštitnika grada Osijeka.

Misu u osječkoj konkatedrali predvodio je bjelovarski biskup, mons. Vjekoslav Huzjak, a uz brojne građane tamo su bili i zamjenici gradonačelnika Jasenka Crnković i Dragan Vulin, predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Florijančić i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić.

Čestitajući građanima Osijeka i gradske četvrti Gornji grad, zamjenik gradonačelnika Vulin istaknuo je kako Grad Osijek odlično surađuje s Đakovačko-osječkom nadbiskupijom i središnjom osječkom Župom svetih Petra i Pavla apostola.

– Grad Osijek u suradnji s Nadbiskupijom svake godine ulaže u održavanje konkatedrale, koja je prepoznatljivi simbol grada. Siguran sam da će i ubuduće ova suradnja biti izvrsna, a planiramo i dosta novih zajedničkih projekata – rekao je Vulin.

Mato Lukić je dodao kako mučenički put svetih Petra i Pavla šalje poruku svima nama i danas kako ne treba nikada odustajati i unatoč teškoćama treba biti ustrajan.

– Najveći osječki sakralni objekt nosi ime svetih Petra i Pavla koji kroz čitav život, kako Crkva uči, nisu odustajali unatoč poteškoćama kroz koje su prolazili. Upravo su to bili životi sv. Petra i Pavla, kroz progonstva, mučenja, kamenovanja, oni su ustrajali i veliki su autoriteti u Crkvi – kazao je Lukić.

Govoreći o projektima na području ove gradske četvrti, zamjenik gradonačelnika Vulin istaknuo je izgradnju podvožnjaka na Mandićevoj, izvijestivši kako radovi idu i brže od planiranog.

– Vjerujemo da će završetak i puštanje u promet biti i prije. Za ovu gradsku četvrt iznimno je važna i dogradnja dječjeg vrtića Latica na Vijencu Augusta Cesarca. Projekt je vrijdan 660.000 eura, kapacitet će biti povećan za 52 i djece. Od komunalnih infrastrukturnih projekata ovdje istaknuo bih rekonstrukciju parkirališta i nogostupa u Ulici Hrvatske Republike vrijednosti 130.000 eura. Niz je još projekata po naseljima na području GČ Gornji grad koje svakako doprinose boljem izgledu i ugodnijem i lakšem korištenju javnih prostora na ovom području – zaključio je Vulin.

Skip to content