Obilježen 21. Dan Mađara u Osijeku

Objavljeno: 21.09.2019

U subotu je održan najvažniji događaj Mađarskog kulturnog društva Népkör – 21. Dan Mađara u Osijeku. Manifestacija je održana kao svečanost u sklopu Tjedna Mađara u organizaciji Generalnog konzulata Mađarske. Program je na središnjem gradskom trgu, Trgu Ante Starčevića, počeo nastupom hrvatskih i vojvođanskih dječjih folklornih skupina, a nastavio se povorkom predvođenom glazbenicima limenih instrumenata i nastupima mađarskih folklornih ansambala iz Hrvatske, Mađarske i Vojvodine.

Folklorni program na pozornici popraćen je štandovima na kojima su predstavljena mađarska mjesta koja njeguju tradicijske običaje – izlažući rukotvorine, prikazujući pojedine stare zanate i nudeći sudionicima da kušaju bogatu mađarsku gastronomsku i enološku ponudu. Manifestacija je okrunjena velikim završnim čardašem u kojem su sudjelovali i izvođači i gledatelji.

Redoviti pokrovitelji ove manifestacije su pobratimljeni gradovi Osijek, XIII okrug Budimpešte i Pečuh; Osječko-baranjska županija, Savjet za nacionalne manjine Vlade RH i konzulat Republike Mađarske u Osijeku. Uime Grada Osijeka okupljene je pozdravio Karlo Šatvar, drugi potpredsjednik Gradskoga vijeća.

Skip to content