Obilježavanje Međunarodnog dana volontera

Objavljeno: 06.12.2018

Volonterski centar Osijek osnovan je 2005. godine te djeluje kao regionalni resursni centar Slavonije i Baranje u prvom redu za pitanja razvoja civilnoga društva i volonterstva kao iznimno važnim elementima razvoja zajednice i demokracije uopće. Volonterski centar Osijek otvoren je svim građanima, a njegovo je djelovanje utemeljeno na načelima solidarnosti, humanosti, nenasilja, uvažavanja različitosti, suradnje, odgovornosti, transparentnosti i ekonomičnosti, samostalnosti i neovisnosti. Volonterski centar nastoji biti inovativan u svom djelovanju, imati ulogu promotora pozitivnog djelovanja pojedinca u zajednici te stvarati prostor i mogućnosti iskustvenog učenja i razvoja.

U proteklih 12 godina 3256 građana upućeno je na volontiranje u 228 organizacija, na svečanim godišnjim dodjelama volonterskih nagrada dodijeljeno je 108 volonterskih nagrada, preko 250 osoba je educirano za koordinatore volontera, više od 25 osnovnih i srednjih škola razvilo je školske volonterske programe/klubove, više od 2000 učenika aktivno je u zajednici, više od 50% građana zainteresiranih za volontiranje čine mladi, više od 750 neprofitnih organizacija dobilo razvojnu podršku informiranjem, savjetovanjem i edukacijama uz više od 1200 educiranih pojedinaca.

Volonterski angažman pojedinaca često prolazi neprimijećeno, a time i nedovoljno priznato. Unatoč tome, sve je veći broj ljudi koji svoje vrijeme, vještine i znanja ulažu u opće dobro. Iako volonterski doprinos možemo izraziti ekonomskom vrijednošću, znatno je veći pozitivni utjecaj koji volontiranje ima na kvalitetu međuljudskih odnosa, a time i na cjelokupni socijalni kapital društva.

Upravo je zato Volonterski centar Osijek 2006. godine započeo dodjelu godišnjih volonterskih nagrada s ciljem afirmacije volonterstva kao poželjne društvene vrijednosti kroz vrednovanje doprinosa pojedinaca i organizacija koje djeluju za opće dobro. Zamjenica Gamoš osobno je uručila nagradu gđi Veri Szilner u kategoriji za volonterski angažman pojedinca.

Skip to content