Obilježavanje Dana obrane grada Osijeka

Objavljeno: 04.12.2020

Kod Kapelice Kraljice mira na Krunskoj utvrdi, u okviru programa obilježavanja Dana obrane grada Osijeka, položeni su vijenci i upaljene svijeće za sve poginule branitelje. Podsjetnik je to na 5. prosinca 1991. kada je Osijek bio izložen najžešćim napadima tijekom Domovinskog rata.
Počast hrvatskim braniteljima poginulima u obrani grada Osijeka odala je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.
-S posebnom zahvalnošću, pijetetom i poštovanjem prisjećamo se naših branitelja i 5. prosinca 1991. godine, kada je svoje živote u obrani našeg grada dalo 29 branitelja, od kojih se još uvijek jedna osoba vodi kao nestala te brojni civili. Upravo zbog onih koji su dali najveću žrtvu u obrani našeg grada, ali i novih generacija koje dolaze, na nama je samo jedno, a to je voljeti svoj grad i činiti ga boljim, ljepšim i kvalitetnijim za život. – rekla je Žana Gamoš.

U odavanju počasti sudjelovala su i izaslanstva Osječko-baranjske županije, vojske i policije te udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a kod Kapelice Kraljice mira otkrivena je i ploča poginulim policajcima i pripadnicima Civilne zaštite. Načelnik Policijske uprave Osječko-baranjske Ladislav Bece podsjetio je kako je svoje živote u stvaranju Hrvatske položilo 64 pripadnika te Policijske uprave.

Prigodom Dana obrane grada Osijeka, kod spomen obilježja u Hebrangovoj ulici, u znak sjećanja na pripadnike 106. brigade Hrvatske vojske stradale u šumi Rosinjača, počast je uime Grada Osijeka odao predsjednik Gradskog vijeća dr.sc. Željko Požega, a svijeće su upaljene i kod spomen obilježja na Filipovici, Brijestu, u Industrijskoj četvrti, Tenji, Nemetinu i Antunovcu.

Skip to content