Obilazak investicija na području grada Osijeka vrijednih 360 milijuna kuna

Objavljeno: 26.04.2021

Riječ je o radovima na Domu Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, koja je uz Elektrotehničku i prometnu školu Osijek, regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju na području Grada i Županije, energetski obnovljenoj zgradi Graditeljsko-geodetske škole Osijek, Centru za autizam, energetski obnovljenoj zgradi Doma za stare i nemoćne, radovima na obnovi zgrade Željezničkog kolodvora, energetski obnovljenoj višestambenoj zgradi na Vijencu Ivana Česmičkog, te gradilištu Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Eko-industrijskoj zoni Nemetin.
Zamjenica gradonačelnika osvrnula se na uspješnu četverogodišnju suradnju Grada i Županije te posebno istaknula neke od zajedničkih projekata:
– Želim izdvojiti projekt na koji se Grad odazvao pozivu Županije, a riječ je o besplatnim obrocima za sve učenike osnovnih škola. Izdvojila bih i jedan od objekata koje ćemo danas obići, a to je Centar za autizam.
– Važnost ovakvog centra je u tome što je jedan od rijetkih u Hrvatskoj, a ujedno jedan od najmodernijih u Europi i svijetu. Zabrinjavajuće je što imao sve veći broj korisnika, trenutno 50, pa ćemo uskoro morati razmišljati o povećanju kapaciteta- naglasio je župan Ivan Anušić.
Podsjetimo, ovaj projekt sufinanciran je sredstvima dvaju ministarstava, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka.
– Kada govorimo o nematerijalnim dodanim vrijednostima kvaliteti života u gradu Osijeku, a koji imaju i svoju financijsku vrijednost te projektima koji čine prepoznatljivost grada Osijeka – od Pannonian challengea, Svjetskog kupa u gimnastici, Zemlje bez granica do Premier tennis showa i brojnih kulturnih manifestacija, Županija je od prvog dana bila partner i financijska podrška-nastavila je Gamoš.
Energetski obnovljena zgrada na Vijencu Ivana Česmičkog dio je zajedničkog projekta Grada i Županije u okviru kojeg se sufinancira kamata na kredite za energetsku obnovu višestambenih zgrada na području Osijeka u iznosu od dva postotna poena. Subvencijom tih kamata stanovnici višestambenih zgrada dobili su mogućnost ostvarivanja kreditnih sredstava bez kamatnog opterećenja.
Vrijednost radova na obnovi zgrade Željezničkog kolodvora, koja će trajati dvije godine, je oko 30 milijuna kuna, a uključuje rekonstrukciju cijele zgrade (osim nosive konstrukcije), obnovu pročelja i svih unutarnjih slojeva, a obnovom se zgrada energetski podiže za jednu razinu više, mijenjaju se instalacije i sva stolarija čime će dobiti moderniji izgled.
U Eko-industrijskoj zoni Nemetin prije tri mjeseca započela je gradnja, Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće jednog od najvažnijih projekata Osječko-baranjske županije
– Regionalni distribucijski centar za voće i povrće promijenit će način funkcioniranja proizvođača voća i povrća na ovim prostorima, osobito onih koji imaju problem s preradom i plasmanom svojih proizvoda. Centar će ponuditi niz novih sadržaja i usluga, ali i okupiti male i srednje proizvođače te doprinijeti prepoznatljivosti naših proizvoda – poručio je Župan, još jednom istaknuvši dobru suradnju regionalne i lokalne samouprave, jer se na taj način mogu napraviti izuzetno veliki projekti na korist svih žitelja.

Skip to content