Obavijest o provođenju tretmana komaraca 3. i 4. rujna 2020. na području grada Osijeka

Objavljeno: 03.09.2020

Prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, večeras i sutra navečer provode se adulticidni tretmani komaraca sa zemlje na području cijeloga grada Osijeka. Dana 3. rujna tretira se 1715 hektara površine istočnog dijela grada, a 4. rujna 1910 hektara površine zadapadnoga dijela.

U posljednjih osam dana, od 24. kolovoza do 2. rujna, Zavod za javno zdravstvo izdao je Gradu Osijeku deset preporuka; četiri za tretman iz zraka i šest za tretman sa zemlje, u vrijednosti od 1 900 000 kuna. Prihvaćene su sve preporuke za tretmane sa zemlje i dvije iz zraka, u vrijednosti od 1 500 000 kuna. S obzirom na to da s netretiranih područja izvan granica Grada Osijeka neprestano ulijeću nove generacije komaraca u grad, učinkovitost prošlotjednih tretmana iz zraka nije opravdala velike iznose uloženih proračunskih sredstava (450 000 kuna po tretmanu). Stoga nismo u mogućnosti prihvatiti dvije preporuke za tretman iz zraka zaprimljene 2. rujna, već nastavljamo s tretmanima komaraca u cijelome gradu sa zemlje.

Dosad smo ove godine proveli 33 preporuke, uključivši predstojeće dvije za tretmane sa zemlje, od čega je sedam preporuka bilo za larvicidne tretmane, šest za adulticidne tretmane iz zraka i 20 za adulticidne tretmane sa zemlje, na ukupnoj površini od 32 155,5 hektara. U ovoj godini smo u borbu protiv komaraca do sada uložili 3 581 067 kuna.

U skladu s najavljenim tretmanima za 3. i 4. rujna, pozivamo sugrađane da izbjegnu nepotrebno izlaganje insekticidu, vozače na pojačani oprez kod nailaska na dimnu zavjesu, te pčelare da zatvore svoje košnice. U slučaju kiše i vjetra, tretmani će se provesti sljedećeg vremenski povoljnog dana.

Ured Gradonačelnika

Skip to content