O javnim pozivima – potporama za poticanje poduzetništva na području Osijeka

Objavljeno: 06.05.2019

Koncem ožujka gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić izjavio je, da se u poticanje razvoja poduzetništva 2019. ulaže gotovo 30 puta veći iznos od onoga 2016. godine.

O realizaciji spomenutih ulaganja Grada Osijeka bilo je više riječi na danas održanoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi. Predsjednik Gradskog vijeća Željko Požega, prvi potpredsjednik Gradskog vijeća Drago Šerić, zamjenici gradonačelnika Boris Piližota i Žana Gamoš te pročelnik Upravnoga odjela za gospodarstvo Tomislav Krolo – predstavili su javne pozive za dodjelu potpora iz Općeg programa poticanja razvoja poduzetništva i odgovarali na novinarska pitanja.

-Veliki projekti poput Tvrđe, GPP-a i brojni drugi, sufinanciraju se iz europskih fondova. Ovaj projekt u iznosu od gotovo 7 milijuna kuna financiramo isključivo iz gradskoga proračuna i očekujemo izravne učinke u pogledu novog zapošljavanja i razvoja poduzetništva. Mislim da je ovo dovoljno dobar dokaz koliko ozbiljno shvaćamo poduzetnike i njihovu ulogu u životu Osijeka – istaknuo je dr. sc. Željko Požega.

Premda su mjere razvoja poduzetništva na području Osijeka bile tema u više navrata, neposredni povod današnje medijske konferencije, javni su pozivi raspisani 3. svibnja koji su otvoreni do 3. lipnja. Glavni ciljevi su jačanje konkurentnosti poduzetnika u što Grad ulaže 2,5 milijuna kuna i poticanje zapošljavanja za što će se iz gradske blagajne izdvojiti 4,5 milijuna kuna. Gradski dužnosnici pozivaju sve mikro, male i srednje poduzetnike koji su registrirani na području Osijeka i imaju najmanje jednoga zaposlenog, da se odvaže prijaviti kako bi unaprijedili svoje poslovanje.

-Okrugli stol koji smo imali na temu gospodarstva i poduzetništva prije mjesec dana, donio je poruku da je Osijek grad ugodnog življenja i pozitivne poduzetničke klime. Tom su prilikom nazočni poduzetnici skupa s nama iz Gradske uprave, nedvosmisleno poticali sve koji se do sada nisu prijavljivali na javne pozive i natječaje Grada, da se usude i prijave jer sam je postupak iznimno transparentan i jednostavan – naglasila je Žana Gamoš.

Upravo komunikacija s osječkim poduzetnicima koji su proteklih godina koristili poticaje Grada i njihove pozitivne povratne informacije – potakle su Gradsku upravu da 2019. izdvoji 7 puta veći iznos, nego prošle godine. Novost u ovoj godini je, da će Centar za poduzetništvo cijelo vrijeme biti na usluzi osječkim poduzetnicima – organizirati radionice i u svakom trenutku pružati potrebne informacije kako bi se lakše prijavili i iskoristili mjere Grada Osijeka.

-Cilj ovih mjera nije samo jačanje konkurentnosti i poticanje povećanja broja novozaposlenih Osječana, već i stimuliranje povećanja prosječnog iznosa plaće, budući da smo sufinanciranje poduzetnika podijelili u tri kategorije, ovisno o visini bruto plaće novozaposlenih. Ova se mjera provodi po prvi puta, iznimno je kompleksna u pogledu donošenja, nadzora i provedbe, a planiramo je provoditi dugoročno i u budućnosti dodatno unaprjeđivati – kazao je mr. sc. Boris Piližota.

Javni pozivi dostupni su na mrežnim stranicama Grada.

Skip to content