Novo kombi vozilo za učenike Centra za odgoj i obrazovanje ”Ivan Štark”

Objavljeno: 18.06.2024

Učenici osječkog Centra za odgoj i obrazovanje ”Ivan Štark” u utorak su dobili novo školsko kombi vozilo, za čiju kupnju su Grad Osijek i Osječko-baranjska županija izdvojili oko 47 tisuća eura.

Ključeve su ravnateljici Centra Maji Radoš-Bučma uručili osječki gradonačelnik Ivan Radić i zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić.

– Za novo kombi vozilo Grad Osijek izdvojio je gotovo 32 tisuće eura. Naime, staro vozilo više nije bilo u funkciji, a s ovim novim će djeca moći sigurnije i udobnije putovati – rekao je gradonačelnik Radić i dodao kako Grad u Centru sufinancira i obroke za učenike te je ustupio prostor u Briješću za poludnevni boravak za osobe s intelektualnim poteškoćama.

Podsjetio je i da je Grad Osijek ove godine osigurao kombi vozilo za osobe s invaliditetom u vrijednosti 50 tisuća eura, a za njihov prijevoz osigurava 66 tisuća eura.

– Također osiguravamo i preko 100 pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju u osnovnim školama. Vrijednost tog projekta je 900 tisuća eura, od čega Grad Osijek izdvaja 300 tisuća. Izdvajamo i sredstva za asistente djeci u vrtićima. Također smo od ove godine za djecu s teškoćama u razvoju osigurali i prijevoz na terapije u Vukovar u vrijednosti 20 tisuća eura. Stipendiramo učenike i studente s invaliditetom, a od ove godine uveli smo prvi puta i božićnice i uskrsnice za djecu korisnike inkluzivnog dodatka – dodao je gradonačelnik Radić.

Istaknuo je i suradnju s Centrom za autizam, za koji se iz gradskog proračuna izdvajaju sredstva za plaće zaposlenika te podsjetio kako je ta suradnja nedavno rezultirala i postavljanjem pet komunikacijskih ploča diljem grada.

Zamjenik župana Josip Miletić ocijenio je donaciju značajnom istaknuvši kako je Osječko-baranjska županija za kupovinu vozila izdvojila 15 tisuća eura.

– Uvjeren sam da ćemo zajedničkim projektima još puno toga napraviti, ova djeca i ljudi koji ovdje rade to zaslužuju. Osječko-baranjska županija je u proteklih godinu dana uručila desetak kombi vozila u školama na području naše županije. To kontinuirano činimo i činit ćemo i ubuduće – rekao je Miletić.

Ravnateljica Radoš-Bučma kazala je kako je ovo velik dan za učenike i korisnike Centra, kao i za njihove roditelje, ocijenivši donaciju višestruko značajnom.

– To nije samo kombi, prijevozno sredstvo koje će koristiti za prijevoz naših učenika, već je i znak snažne podrške Grada i Županije ne samo u obrazovnom smislu nego i u smislu inkluzije. Jako sam sretna i ponosna što Grad i Županija podržavaju naše ideje koje su uvijek usmjerene k inkluziji naših učenika u društvo i pokazivanja zajednici da su oni jednako vrijedni članovi ovog društva – poručila je ravnateljica Centra.

– Kombi ima inkluzivni smisao zato što ima ugrađenu rampu za invalidska kolica. Od danas svi naši učenici će imati priliku otići bilo gdje u gradu i županiji i dalje zato što možemo prevesti i učenike u invalidskim kolicima. Prethodno to nismo mogli, pa su čak nekad i poneki naši učenici koji se kreću invalidskim kolicima morali ostati u školi, jer nismo mogli osigurati prijevoz – kazala je Radoš-Bučma.

Dodala je i kako je Grad Osijek podržao ideju Centra za obnovom igrala te će kupiti vrtuljak prilagođen učenicima u invalidskim kolicima vrijedan 28,5 tisuća eura te dvije ljuljačke za djecu u iznosu od šest tisuća eura.

Osim toga, u suradnji s Gradom i Zajednicom osječkog sporta, učenici Centra ”Ivan Štark” proći će obuku neplivača u petom razredu, a organizirat će se i ljetni sportski kamp.

Centar za odgoj i obrazovanje ”Ivan Štark” inače ima 155 učenika od sedam do 21 godine starosti. Na lokaciji u Briješću pružaju uslugu poludnevnog boravka za 55 odraslih korisnika s intelektualnim teškoćama. Osnivač Centra je Grad Osijek.

Skip to content