Osijek dobio najveći i najsuvremeniji studentski paviljon u Hrvatskoj

Objavljeno: 28.02.2022

Osijek je dobio najveći i najsuvremeniji studentski paviljon u Hrvatskoj, neto površine preko 15.000 četvornih metara, a koji će sadašnjim i budućim studentima osigurati smještaj visoke kvalitete prema europskim standardima. U novi dom studenti se počinju useljavati od sutra, 1. ožujka.

,,Osijek ovime potvrđuje da je grad po mjeri studenata. Grad Osijek studentima osigurava jednu od najvećih stipendija u Hrvatskoj. Kroz Zakladu Srce grada Osijeka student može ostvariti stipendiju od 18 tisuća kuna godišnje. Gradsku stipendiju od 12 tisuća kuna godišnje prima 52 osječkih studenata. Subvencioniramo i kamate za studentske kredite. Sufinanciramo javni prijevoz studenata. Činimo sve kako bi studenti došli u Osijek i dobili najbolje moguće obrazovanje, nastavili raditi u Osijeku, zasnovali obitelj i ostali živjeti u gradu”, istaknuo je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić završnoj konferenciji projekta.

Riječ je inače o projektu ,,Izgradnja zgrade, infrastrukture i okoliša novog studentskog paviljona“ vrijednom gotovo 196 milijuna kuna, od čega je je iznos bespovratnih sredstava 174 milijuna kuna koje je dodijelila Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Nositelj projekta je Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a partner na projektu sastavnica je Sveučilišta, Studentski centar u Osijeku.

,,Paviljon ima 796 mjesta, u 404 sobe, od kojih je 10 za osobe s invaliditetom, zatim učionice, čajne kuhinje, fitness-dvoranu, praonicu i sušionicu rublja te 147 parkirnih mjesta za automobile. Zgrada je gotovo potpuno energetski samoodrživa, što je postignuto uporabom ekoloških materijala i korištenjem obnovljivih izvora energije poput sunčanih kolektora”, pojasnio je Vlado Guberac, rektor osječkoga Sveučilišta. Ocijenio je kako će svi studenti koji dobiju smještaj u novom domu biti zadovoljni.

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić istaknuo je kako se zahvaljujući ovakvim projektima, studentima, pogotovo onima slabijeg imovinskog statusa, omogućavaju bolji uvjeti studiranja.

Novi studentski dom veličinom premašuje smještajne kapacitete dvaju postojećih – u susjednom je domu u Svačićevoj 476 ležaja, a 193 u obližnjem “starom” domu u Ulici I. G. Kovačića. S novim domom Osijek ukupno ima oko 1500 kreveta za studente.

Također, nova je zgrada studentskog paviljona povezana toplom vezom, odnosno mostom, s postojećom zgradom studentskog doma, što će omogućiti komunikaciju stanara dviju zgrada i korištenje svih zajedničkih sadržaja. U projektu se posebno vodila briga o studentima s invaliditetom, kojima će biti omogućen pristup svim sadržajima kako nove tako i postojeće zgrade, a za njih je predviđeno deset soba u novom prostoru.

Projektom je uređen cijeli blok studentskog smještaja u Sveučilišnom kampusu, izgrađen je Studentski trg, uređen okoliš između zgrada, popločene komunikacijske površine, uređena hortikultura i postavljena urbana oprema (klupe, kante za otpatke, rasvjeta). Osigurano je 147 parkirališnih mjesta oko zgrade i na Sjevernom parkiralištu te parkirna mjesta za 600 bicikala u samoj zgradi.

 

Skip to content