Novi sjaj parka Sakuntala

Objavljeno: 27.03.2017

U sklopu projekta SOS Turistička ruta Secesija Osijek-Subotica razvijat bit će obnovljen osječki park Sakuntala. Radi se zapravo o projektu kojim se razvijaju nove turističke tematske rute vezane uz secesijsku kulturnu baštinu gradova Osijeka i Subotice.

U Osijeku će to obuhvatiti revitalizaciju parkovnog i arhitektonskog naslijeđa vezanog uz secesiju, odnosno revitalizaciju zelenih površina, pješačkih staza, navodnjavanja i komunalnu opremu u parku Sakuntala.

Ovaj park potječe iz 19. stoljeća, a naziv svoje korijene ima u indijskoj književnosti 5. stoljeća i epu o Sakuntali pjesnika Kalidasa. “Sakuntala je bila djevojka koja je živjela prema filozofiji da je potrebno život uskladiti s prirodom i prirodnim procesima.” U parku se nalaze četiri biste osoba koje su tijekom 19. stoljeća ostavile značaj trag u kulturnom životu grada Osijeka: slikara Huge Conrada von Hötzendorfa i Adolfa Waldingera te glazbenika Franje Kuhača i Paje Kolarića. Ulaz u park čuvaju dvije sfinge, koje su također nedavno obnovljene.

Projekt SOS Turistička ruta Secesija Osijek-Subotica odobren je u okviru INTEREG programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2014.-2020. i za njega je predviđen iznos od 350.000 EUR. Od ukupno 127 projekata prijavljenih za financiranje, odabrano je njih 24, od čega su gradu Osijeku kao nositelju ili partneru odobrena 3, jedan u partnerstvu sa Turističkom zajednicom grada Osijeka, a druga dva sa Sveučilištem J.J. Strossmayer-a.

Projekt su danas u središtu parka predstavili gradonačelnik Ivan Vrkić sa suradnicima, direktor Turističke zajednice Saša Uranjek, pročelnica Konzervatorskog odjela u Osijeku Ivana Sudić te predsjednik Uprave RRA OBŽ.

Uz obnovu pročelja u Europskoj aveniji, ovaj dio grada obnovit će uskoro svoj secesijski sjaj po kojem je Osijek poznat.

Skip to content