Novi programi socijalne skrbi usmjereni umirovljenicima i osobama starije životne dobi

Objavljeno: 06.10.2020

Nove programe socijalne skrbi usmjerene umirovljenicima i osobama starije životne dobi kao i redovite jesenske programe najavili su danas prvi potpredsjednik Gradskog vijeća Drago Šerić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romano Kristić te pomoćnica pročelnika Romana Kovačević. Riječ je o Novčanoj pomoći namijenjenoj samcima koji su korisnici naknade za troškove stanovanja te novoj mjeri socijalnog programa Grada Osijeka – Mjesečnom dodatku umirovljenicima.

Prvi potpredsjednik Gradskog vijeća Drago Šerić osvrnuo se najprije na sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na kojoj je, uz ostalo potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Umirovljenici zajedno protiv socijalne isključivosti.
-Ono što je nama jako bitno, a što smo predlagali zajedno s Upravnim odjelom, kako bi se iznašla sredstva za nastavak aktivnosti u otvaranju dnevnih boravaka za umirovljenike u gradu Osijeku. Ovaj dio odnosi se i na dnevni boravak u Višnjevcu. Iznos koji je predviđen i potpisan je nešto više od milijun kuna, kolika je vrijednost projekta. Svi troškovi financirat će se u cijelosti iz ovih sredstava. Želja nam je bila, urediti i opremiti cijeli objekt u Višnjevcu jer smatramo da ćemo na taj način oživjeti i taj dio Višnjevca te da će uz otvaranje Dnevnog boravka za umirovljenike zaživjeti i neki drugi interesi poput trgovina, uslužnih djelatnosti i sličnog. Stoga nas jako veseli što ćemo dobiti ta sredstva, a osim Grada Osijeka partneri na projektu su Umirovljenici zajedno i Crveni križ. – istaknuo je Drago Šerić.

Od dvije danas najavljene mjere – jedna je Novčana pomoć koju mogu ostvariti korisnici naknade za troškove stanovanja Grada Osijeka koji žive sami. Ta je mjera namijenjena osobama u dobi od 55 i više godina života koje su nezaposlene i redovno prijavljene u evidenciju nezaposlenih osoba Zavoda za zapošljavanje neprekidno najmanje godinu dana ili radno nesposobnim osobama.
-Za tu su namjenu u proračunu za ovu godinu planirana sredstva u iznosu od 200 tisuća kuna, a visina novčane pomoći je 800 kn po samcu i ona bi se isplaćivala jednokratno. – rekao je Drago Šerić.

Druga je mjera ujedno i nova mjera iz socijalnog programa Grada Osijeka – Mjesečni dodatak umirovljeniku koji je namijenjen korisnicima mirovine, s prebivalištem na području grada Osijeka koji žive sami ili u višečlanom kućanstvu i čiji su ukupni mjesečni prosječni prihodi u posljednja tri mjeseca niži od utvrđenog prihodovnog cenzusa.
-U ovoj godini, za mjesečni dodatak planirana su financijska sredstva u iznosu od 400 tisuća kuna, a dodatak će ostvariti umirovljenik koji živi sam (umirovljenik – samac) ukoliko je njegov prosječni mjesečni prihod u zadnja tri mjeseca niži od 1.400 kuna ili umirovljenik koji živi u kućanstvu (umirovljenik – član kućanstva) ukoliko je prosječni mjesečni prihod kućanstva u zadnja tri mjeseca niži od 2.400 kn. – pojasnio je prvi potpredsjednik Gradskog vijeća.

Šerić je podsjetio kako je riječ o realizaciji inicijative koju je iznio prije nekoliko mjeseci na sjednici Gradskog vijeća, a prema kojoj bi to bio stalni dodatak umirovljenicima s nižim primanjima.
-Mjesečni dodatak iznosio bi 100 kn kontinuirano jer je, podsjetit ću, bilo određenih korekcija u cijenama Unikoma, Vodovoda i komunalne naknade, zbog čega smo procijenili da bi iznos od 100 kn mjesečno nadoknadio tu razliku umirovljenicima s nižim primanjima. Mjesečni dodatak isplaćivat će se putem Pošte do kraja godine, a nakon što vidimo proračun za iduću godinu kao i broj osoba koje će primati pomoć prema izviješću Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, moguće su korekcije iznosa kako bismo omogućili ljudima da pokriju ove troškove. – kazao je prvi potpredsjednik Gradskog vijeća.
Mjesečni dodatak ne može ostvariti umirovljenik koji u Hrvatskoj u vlasništvu ima još nekretnina, osim one koja mu služi za stanovanje, poput drugog stana ili kuće, kuće za odmor ili poslovnog prostora.

Pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romano Kristić podsjetio je kako je Socijalni program Grada Osijeka i do sada bio iznad propisanog standarda i minimuma definiranog Zakonom o socijalnoj skrbi.
-Ovim novim mjerama podižemo tu letvicu još za jednu poziciju, a sukladno najavama one su usmjerene ka najugroženijoj populaciji. To su samci, radno nesposobni i naši stariji sugrađani koji su zbog visine primanja koja imaju, u riziku od siromaštva te nemaju mogućnost osigurati si dodatnim radom bolje životne uvjete. Mjera za samce je standardna i uobičajena, a novi Mjesečni dodatak od 100 kn usmjeren je ka umirovljenicima s malim mirovinama koji su ujedno velika ciljana skupina. Naime, na području grada Osijeka je oko 30 tisuća umirovljenika, a prema nacionalnoj statistici je oko 20 posto pučanstva u riziku od socijalnog siromaštva dok se kod sugrađana starijih od 65 godina taj postotak penje i do 25 posto, što znači četvrtinu naših sugrađana. Stoga su ove mjere usmjerene prema njima i nadamo se da će im taj dodatak od 1.200 kn na godišnjoj razini, barem malo pomoći kako bi naši sugrađani imali kvalitetniji život koji su svojim radom i životom i zaslužili. – istaknuo je Romano Kristić.

Prema riječima pomoćnice pročelnika Romane Kovačević, samci se za jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 800 kn trebaju javiti svom stručnom suradniku kojem donose i režijske troškove. Umirovljenici, s obzirom na situaciju vezanu uz Covid-19, sve potrebne informacije vezane uz potrebne dokumente, mogu dobiti na telefonske brojeve Odsjeka za socijalnu zaštitu i umirovljenike i demografiju: 229-107, 229-106, 229-105 ili 229-103.

Skip to content