Novi alat za planiranje zahvata energetske učinkovitosti

Objavljeno: 04.07.2019

Grad Osijek domaćin je završne, hrvatske Nacionalne konferencije Interreg MED projekta IMPULSE – Energetska učinkovitost u javnim zgradama. U projektu koji se odvija od studenoga 2016., sudjelovali su projektni partneri iz 6 europskih mediteranskih zemalja: Grčke, Španjolske, Francuske, Italije, BiH i Hrvatske. Svrha IMPULSE projekta je uvođenje integriranog sustava podrške za planiranje zahvata energetske učinkovitosti u javnim zgradama. S obzirom da su na lokalnim razinama akcijski planovi energetske učinkovitosti nepotpuni, zbog nedostatka adekvatnih tehničkih alata – kroz projekt IMPULSE kreiran je alat koji nudi konkretna rješenja.

Uz Grad Osijek, kao projektni partner iz Hrvatske sudjelovao je Energetski institut Hrvoje Požar dok su pridruženi partneri Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije te Društvo za oblikovanje održivog razvoja. Ukupna vrijednost projekta IMPULSE iznosi 2,2 milijuna Eura.
-Možemo reći da smo počašćeni što se završna Nacionalna konferencija projekta za Hrvatsku održava u Osijeku. U posljednje dvije i pol godine koliko projekt traje, u suradnji s partnerima iz šest europskih zemalja, Grad Osijek je kroz IMPULSE sudjelovao u razvoju europske metodologije za planiranje energetske obnove javnih zgrada i tehničkog alata, podržanog GIS sustavom, koji će koristiti u svojim godišnjim akcijskim planovima energetske učinkovitosti. Svrha ove nacionalne konferencije je upoznati i druge dionike na nacionalnoj razini s ishodima ovog projekta te predstaviti alat razvijen u okviru projekta, kako bi ga i ostale jedinice lokalne samouprave i drugi zainteresirani mogli implementirati u svojim planovima energetske učinkovitosti i energetske obnove javnih zgrada. Iskustvo koji smo stekli je neprocjenjivo i znat ćemo ga dobro upotrijebiti. – rekao je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

Iz 160 tisuća eura s koliko je u projektu raspolagao Grad Osijek, učinjene su manje energetske obnove na dječjem vrtiću Latica, uveden je sustav za daljinsko upravljanje i očitanje potrošnje.
-Najvažnije je u svemu što smo kroz projekt IMPULSE dobili alat kojim ćemo se moći služiti pri utvrđivanju i izračunavanju najbolje mjere energetske obnove za svaki pojedini objekt u vlasništvu Grada. Odlična je to podloga za izradu plana energetske obnove objekata. Kroz njegovu primjenu možemo još učinkovitije upravljati i proračunskim sredstvima namijenjenim za energetsku obnovu jer dobivamo jasan smjer u koje mjere ulagati sredstva kako bi donosile najveći povrat uloženih sredstava. – naglasio je zamjenik gradonačelnika dodajući kako će Grad Osijek sva stečena znanja i iskustva prenijeti i kolegama iz drugih jedinica lokalne samouprave.

Već dugi niz godina, Grad Osijek uspješno surađuje s Energetskim institutom Hrvoje Požar, a predstavnik Instituta Ilja Drmač kao posebnost projekta istaknuo je što je svakoj jedinici lokalne samouprave odnosno gradu, dopušteno odabrati parametre na osnovu kojih će određivati kako obnavljati zgrade javnog sektora.
-U okviru alata koji ćemo raditi imamo 46 raznih indikatora – okolišnih, ekonomskih, energetskih. Primjerice, jedan grad može se više fokusirati na smanjenje primarne energije i tada će obnova više biti usmjerena prema dostizanju visokih standarda dok će netko možda odabrati više zahvata na manjim zgradama te će u tom slučaju ekonomski parametri biti odlučujući. – pojasnio je Ilja Drmač. Prema njegovim riječima, alat će svakome omogućiti postavljanje prioriteta u samoj obnovi .
-Grad Osijek je već napravio takav jedan plan i definirao parametre kako bi obnova trebala teći. Naravno, realizacija će ovisiti o raspoloživim sredstvima i planovi se mogu mijenjati, no čini mi se važnim reći da je u Osijeku dosta toga napravljeno te da bi ovi alati trebali pomoći kako bi podigli vidljivost efekata same obnove odnosno uštede – jer to i je ono što nas i zanima. – zaključio je Drmač.
Uime Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja sudionicima projekta IMPULSE zahvalila je Dijana Horvat koja je izrazila zadovoljstvo zajedničkim radom te podcrtala i odličnu suradnju s Gradom Osijekom.

Kako je istaknuto, energetski učinkovita obnova važan je segment suvremenog raspolaganja energijom, a rezultati projekta bit će višestruko korisni. Osim toga, sinergija stvorena zahvaljujući projektu IMPULSE zasigurno će među dionicima projekta rezultirati i budućom dobrom suradnjom.

Skip to content