Njemačka zajednica u Osijeku obilježila 30. obljetnicu postojanja

Objavljeno: 17.12.2022

Njemačka zajednica – Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj, kao najveća i najstarija udruga Nijemaca u Hrvatskoj, ove godine slavi 30. obljetnicu postojanja.

Tom je prigodom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku u subotu održana svečana akademija, kojoj su uz dugogodišnje članove i prijatelje zajednice nazočili i osječki gradonačelnik Ivan Radić, te zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić.

„Čestitam na 30 godina uspješnog rada na afirmaciji položaja i očuvanju identiteta njemačke nacionalne manjine u hrvatskom društvu. Grad Osijek ponosno baštini veliku njemačku ostavštinu – od arhitekture i umjetnosti do srednjeeuropskog načina života, kojega njegujemo i danas. Brojne osječke ulice nose imena hrvatskih velikana njemačkog podrijetla koji su današnji Osijek oblikovali u otvoren i napredan grad, uvijek s pogledom u budućnost. Volimo isticati kako je Grad Osijek najbogatiji grad u Hrvatskoj kada je zastupljenost nacionalnih manjina u pitanju. Manjine su kulturno bogatstva, ali i važan most prema matičnim državama pri čemu kulturna razmjena ima jednako važno mjesto kao i ona gospodarska. „- istaknuo je gradonačelnik Radić obraćajući s okupljenima.

„Na području Osječko-baranjske županije i grada Osijeka živi najveći broj Nijemaca u RH i ovdje je sjedište njemačkog života u Hrvatskoj. U 30 godina stvorili smo brojne projekte koji traju tri desetljeća. Od znanstvenog skupa Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu, naše izdavačke djelatnosti do međunarodnog kazališnog festivala na njemačkom jeziku. Te projekte nastavljamo njegovati, a podupiru ih i Republika Hrvatska i Savezna Republika Njemačka.“- izjavio je predsjednik Njemačke zajednice u Hrvatskoj Vladimir Ham.

U posljednjih 30 godina Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj posvećena je očuvanju jezika, kulture i identiteta njemačke manjine u našoj zemlji.

Skip to content