Osijek za Dan grada dobio novu atrakciju – lučku dizalicu

Objavljeno: 02.12.2021

25 metara visoka lučka dizalica od danas je nova atrakcija grada Osijeka. Riječ je o dizalici Luke Tranzit koja je bila u funkciji još od 1974. godine, a služila je za pretovar rasutih tereta. Koristila se do prije pet godina, kada je Luka Tranzit započela svoje izmještanje na novu lokaciju u Nemetinu, a njezinom predajom u vlasništvo Gradu završen je proces izmještanja.

Darovni ugovor potpisali su danas gradonačelnik Osijeka Ivan Radić i član uprave Nexe grupe iz Našica Josip Ergović. Osječki gradonačelnik istaknuo je kako će grad uložiti sredstva da se dizalica uredi i osigura kako bi mogla primati posjetitelje te tako postati nova atrakcija uz Dravu.

– Dizalica je simbol gospodarske lučke aktivnosti, ovdje će biti svojevrsna atrakcija, a nadam se u budućnosti i spomenik industrijske baštine. Služit će i kao vidikovac kojeg ćemo osvijetliti, a i ispod će prolaziti pješačka i biciklička staza – rekao je gradonačelnik, zahvalivši Nexe grupi i Luci Tranzit na darovanju dizalice.

Ocijenio je kako će dizalica posebno atraktivno izgledati nakon što se završi spajanje šetnice između Gornjeg i Donjeg grada, a bit će smještena uz rijeku Dravu, podno osječkog KBC-a. Dodao je kako veseli činjenica da radovi na spajanju šetnice između Gornjeg i Donjeg grada teku planiranom dinamikom, a posebno što će se nastaviti i prema Retfali odnosno Višnjevcu.

Skip to content